Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поезията на Николай Лилиев ще звучи с музиката на Бах

Народният театър отдава почит на Николай Лилиев. На 17 юли, във вечерта, посветена на големия ни поет, на Сцена "Зад театъра" ще звучат някои от най-обичаните негови стихотворения, спомени и размисли от него, съобщават от театъра, цитирани от БТА.

Изпълнители са актьорите Илиана Коджабашева и Христо Терзиев.

Специално участие има Христо Овчаров – контрабас. Той ще свири музиката на Йохан Себастиан Бах – Сарабанда из "Втора челова сюита", Емил Табаков – "Мотиви", и Кнут Гютлер – "Вариации на старинна английска тема" (Greensleeves).

Николай Лилиев (1885-1960) работи над 30 години в Народния театър и неговият принос за първата ни сцена е безспорен. "Невъзможно е да се пресметне за тези 31 години колко хиляди хора прекрачиха прага на тази врата, колко писма отрупваха писмената маса на Николай Лилиев, колко ръкописа се прочетоха, колко превода до късно през нощта се поправиха, колко хора бяха изслушани и разбрани. Има ли млад български поет, който да не е пращал първото си стихче на Николай Лилиев? Има ли българска драма, за която Лилиев да не е писал своята обстойна, добросъвестна критика? Има ли български артист, който да не е похлопвал на вратата на Лилиевия кабинет?", спомня си голямата българска актриса Олга Кирчева.

"Необикновената личност на Николай Лилиев – огромната му култура, светлият му ум, точната памет, чистото му сърце, неговата поезия – това беше връзката ни с чистото и красивото в живота", казва още Кирчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45

Драматурзи от Германия, Румъния и Унгария пристигнаха за шестия рожден ден на "Радар София"

По повод шестия рожден ден на “Радар София” в София пристигнаха Нина Баде (Германия) и Беа Ковач (Румъния/Унгария), победителки в програмата “Take Care 2024” на артрезиденцията. От началото на април двете работят на родна земя по селектираните проекти и ще представят резултатите от творчеството си по време на две атрактивни събития в сърцето на София...

публикувано на 21.05.24 в 17:57