Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Малкият бизнес преминава към свободния пазар на електроенергия – готовност и предизвикателства

Снимка: БГНЕС

От 1 октомври 2020 г. близо 300 хил. фирми трябва да преминат към свободния пазар на електроенергия. Доколко бизнесът е готов за тази крачка, запознат ли е с процедурите, доставчиците, сроковете, условията и на каква цена ще заплаща електроенергията?

Водещият Александър Райчев търси отговорите на тези и други въпроси в студиото на „Нашият ден“ заедно със събеседниците инж. Константин Велев, енергиен експерт на Националната асоциация за малък и среден бизнес, Соня Кадиева,  председател на Управителния съвет на Асоциация свободен енергиен пазар, Иванка Диловска, член на УС на Институт за енергиен мениджмънт, и проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет - София.

Много от малките фирми още не знаят, че са длъжни да изберат доставчик и какви са изискванията – става ясно от анкетата на Росица Александрова, направена в столичен квартал.

„Ако трябва спешно да се реагира, един от начините е малкият бизнес да се присъедини към обществените поръчки на общините.
Трябва да има обединение на потребителите, които да застанат срещу евентуална монополизация и евентуален картел. – каза инж. Константин Велев и допълни – За съжаление, във форумите, които организирахме политическите сили не проявиха интерес, само от политическо движение „Социална мрежа“ поискаха някакви рамки в които да помогнат на малкия и среден бизнес най-малкото с информация.
Много би ми се искало българския бизнес да си помисли за междинно производство на електроенергия, за да може да има система поне на енергийна самодостатъчност.
Собственик на малък бизнес трудно може да се оправи самостоятелно на енергийния пазар.“


Соня Кадиева: „Клиентите трябва да са информирани,  трябва да четат какво точно им се предлага и да прецизират какво избират.
Компонентите на ценообразуването са: цена на активна ел. енергия, цени за мрежови такси (определят се от КЕВР) към тях има цена - задължение към обществото (не се договаря), акциз и ДДС.
Много е важно клиентите да са информирани какво се предлага на пазара – да съберат поне три оферти, да не се чака последния срок, който е 10 септември, и да е сигурен, че са включени всички такси, а не после да бъдат добавени.“

„Хората трябва да се концентрират върху цената за енергия – цената за нощна и дневна енергия – това са двата компонента, които ще се променят при наличие на нов доставчик. Всичко останало (цени за достъп, за пренос, данъци и акцизи) се определят от регулатора. Трябва да стане ясно дали в цената за енергия е включена и цената за балансиране (разходите на търговеца за балансиране и неговата печалба).“ Цялото експертно мнение на Иванка Диловска чуйте в звуковия файл.Проф. Валентин Колев: „Всеки стопански потребител може да си направи проучване и да си избере доставчик на електрическа енергия или да сключи договор с търговските електроснабдителни дружества на големите компании.“ Какво още каза чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пием ли чиста вода?

Световният ден на водата  се отбелязва ежегодно на  22 март . Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. “Качеството на водата, която пием е..

публикувано на 22.03.23 в 10:52
Илюстративна снимка

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

В Световния ден на водата ще ви разкажем за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира то землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели. По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него..

публикувано на 22.03.23 в 09:08
Национален младежки форум

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия ? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика? Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия..

публикувано на 22.03.23 в 08:15
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41