Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малкият бизнес преминава към свободния пазар на електроенергия – готовност и предизвикателства

Снимка: БГНЕС

От 1 октомври 2020 г. близо 300 хил. фирми трябва да преминат към свободния пазар на електроенергия. Доколко бизнесът е готов за тази крачка, запознат ли е с процедурите, доставчиците, сроковете, условията и на каква цена ще заплаща електроенергията?

Водещият Александър Райчев търси отговорите на тези и други въпроси в студиото на „Нашият ден“ заедно със събеседниците инж. Константин Велев, енергиен експерт на Националната асоциация за малък и среден бизнес, Соня Кадиева,  председател на Управителния съвет на Асоциация свободен енергиен пазар, Иванка Диловска, член на УС на Институт за енергиен мениджмънт, и проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в Техническия университет - София.

Много от малките фирми още не знаят, че са длъжни да изберат доставчик и какви са изискванията – става ясно от анкетата на Росица Александрова, направена в столичен квартал.

„Ако трябва спешно да се реагира, един от начините е малкият бизнес да се присъедини към обществените поръчки на общините.
Трябва да има обединение на потребителите, които да застанат срещу евентуална монополизация и евентуален картел. – каза инж. Константин Велев и допълни – За съжаление, във форумите, които организирахме политическите сили не проявиха интерес, само от политическо движение „Социална мрежа“ поискаха някакви рамки в които да помогнат на малкия и среден бизнес най-малкото с информация.
Много би ми се искало българския бизнес да си помисли за междинно производство на електроенергия, за да може да има система поне на енергийна самодостатъчност.
Собственик на малък бизнес трудно може да се оправи самостоятелно на енергийния пазар.“


Соня Кадиева: „Клиентите трябва да са информирани,  трябва да четат какво точно им се предлага и да прецизират какво избират.
Компонентите на ценообразуването са: цена на активна ел. енергия, цени за мрежови такси (определят се от КЕВР) към тях има цена - задължение към обществото (не се договаря), акциз и ДДС.
Много е важно клиентите да са информирани какво се предлага на пазара – да съберат поне три оферти, да не се чака последния срок, който е 10 септември, и да е сигурен, че са включени всички такси, а не после да бъдат добавени.“

„Хората трябва да се концентрират върху цената за енергия – цената за нощна и дневна енергия – това са двата компонента, които ще се променят при наличие на нов доставчик. Всичко останало (цени за достъп, за пренос, данъци и акцизи) се определят от регулатора. Трябва да стане ясно дали в цената за енергия е включена и цената за балансиране (разходите на търговеца за балансиране и неговата печалба).“ Цялото експертно мнение на Иванка Диловска чуйте в звуковия файл.Проф. Валентин Колев: „Всеки стопански потребител може да си направи проучване и да си избере доставчик на електрическа енергия или да сключи договор с търговските електроснабдителни дружества на големите компании.“ Какво още каза чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборът на Виктор Иванов

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200..

публикувано на 07.08.20 в 11:08

Медицинските сестри са важна част от процеса на лечение

В Деня на милосърдието неизбежно се обръщаме към професията на медицинската сестра, неслучайно наричана милосърдна. 160 години след като Флорънс Найтингейл основава първото светско училище за сестри, СЗО алармира за недостиг на около 6 млн. сестри в световен мащаб. В България липсват 30 хил. медицински сестри.  "Причините са ясни и многократно..

публикувано на 06.08.20 в 14:16

Социалната работа е различна от социалното подпомагане

В Деня на милосърдието и различните аспекти, които то обхваща, Въльо Христов – председател на Българска асоциация на социалните работници, подчертава важността на това да разграничаваме социалната работа от социалното подпомагане. "Подпомагането е вид милосърдие, докато социалната работа изисква професионализъм. А в момента голяма част от заетите в..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

България отдава почит пред Камъка от Хирошима

В Международния ден на милосърдието, 6 август, Националният музей „Земята и хората“ експонира „Камъкът от Хирошима“ за отбелязване на 75-годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима. Днес цял свят си припомня черната история на 6 август 1945 г., когато американският бомбардировач В-29 „Енола гей“ пуска бомбата с прякор „Малчугана“..

публикувано на 06.08.20 в 12:48
Молитва в Мемориалния парк в Хирошима, 6 август 2020

75 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

От бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са изминали 75 години, но и днес рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи.  Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години, са свидетелство, че ядрените оръжия никога..

публикувано на 06.08.20 в 12:09