Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Ана Джумалиева, председател на КЗД отговаря на слушателски въпроси

БНР Новини
Снимка: личен архив

През годините Комисията за защита от дискриминация, като единствен български орган по равнопоставеност, ефективно и ефикасно изпълнява целите, поставени пред нея, с ангажимент и стремеж към едно бъдеще без дискриминация.

Производство пред комисията се образува по жалба на засегнатите лица, по инициатива на комисията или по сигнали на физически и юридически лица, на държавни и общински органи. Жалбата или сигналът до комисията се подават писмено. Когато са написани на чужд език, те се придружават с превод на български език. Тези инициативни документи трябва да съдържат името и адреса на подателя, обстоятелствата, на които се основава оплакването, дата и подпис на лицето, което подава жалбата, или на негов представител. Анонимни жалби и сигнали не се разглеждат.

Необходимо е да се подчертае, че за производството пред Комисията за защита от дискриминация не се събират държавни такси. Направените в хода на производството разноски са за сметка на бюджета на комисията.

В звуковия файл ще чуете отговори на слушателски въпроси от доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Началото на учебната година – въпроси и неизвестни

Учебната година у нас ще започне присъствено, но как ще продължи, ако епидемичната обстановка се влоши – този въпрос буди тревоги и притеснения. Как ще се отрази това на родителите, които вече изчерпаха платения си и неплатен отпуск. А и ако детето остане у дома, родителят бива ангажиран с учебния процес. Какви възможности има за подкрепа на родителите...

публикувано на 13.08.20 в 12:58

Национален конкурс „Път към славата“ – Summer Camp 2020

Арт Център "Кърнолски" е неправителствена организация, която организира и провежда конкурси и фестивали в областта на детското изкуство. Димитър Кърнолски гостува в "Нашият ден" и разказа повече за тазгодишното издание осмо на фестивала  “Път Към Славата: Summer Camp” и за конкурса и за Лятната академия. "Доц. Етиен Леви, Искра Милкова, проф. Велимир..

публикувано на 13.08.20 в 12:50

Градски герои

Подлезите далеч не са любима част от градското пространство. Те безспорно са необходими, но ги използваме едва когато изчерпаме другите възможности.  За да бъде един подлез безопасен, като минимум условие е нужно да е осветен и чист. Има постоянна опасност обаче стените му бързо да се покрият с грозни надписи и драсканици. Оказва се, че когато..

публикувано на 13.08.20 в 11:41
Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на..

публикувано на 12.08.20 в 13:48

Винаги е време младите да вземат думата

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден": Време е младите да вземат думата "..

публикувано на 12.08.20 в 12:25