Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Република Казахстан чества своите мъдреци и просветители

175 години от рождението на поета-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература и 1150 години от рождението на философа-математик Абу Наср Ал-Фараби, велик мислител от Изтока, известен и като Втория Аристотел

| обновено на 31.07.20 в 09:22
Ал-Фараби (вляво) и Абай Кунанбаев
Снимка: Посолство на Република Казахстан

На четвърти август в галерия „Мисията“ в сградата на Държавния културен институт в София се открива специална фотоизложба, инициирана и реализирана от посолството на Република Казахстан в Република България. Изложбата има за цел да бъдат отбелязани паметните дати, свързани с живота на двама велики философи и мислители: Абай Кунанбаев и Ал-Фараби.

Новината дойде броени часове, след като в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР слушателите имаха възможност да чуят интервю с посланика на Република Казахстан, с когото специално се срещна преди дни журналист от екипа на програма „Христо Ботев“ във връзка с двата важни за казахската култура юбилея.

Абай Кунанбаев със синовете сиОсобено приятно е съвпадението, че през тази нелека за целия свят 2020 година, ние българите също отбелязваме важен юбилей – 170-годишнината от рождението на големия български писател Иван Вазов. Това по специален начин сближава българската и казахската култури, независимо от географските разстояния. Колко близка и колко далечна от нас е една страна, не се описва само в километри... Да почувстваш празника на другия е също празник. Особено, когато става дума за празници на духа, каквито са годишнините и на двамата мислители и философи на Казахстан: поетът-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература, роден преди 175 години и роденият преди 1150 години в град Отрар на територията на днешен Казахстан - философ, математик, музикант и астроном Абу Наср Ал-Фараби, велик мъдрец от Изтока, наричан също Втория Аристотел. Ал-Фараби е основоположник на арабския Перипатетизъм и е известен с трактатите и разсъжденията си за интелекта, за същността на душата, за шестте начала, за общото между Платон и Аристотел, за музиката и ритмите, за възгледите на жителите на Добродетелния град. Той е създател на древната Отрарска библиотека.

И въпреки, че за повечето българи Република Казахстан не е много позната, освен с факта, че това е деветата по територия страна в света и че е разположена както в Европа, така и в Азия, то за мнозина би било интересно да научат, че Хан Тенгри се нарича един от върховете на най-високата планина на Казахстан – Тяншан. Също любопитно е, че езерото Балхаш наполовина е солено, наполовина – сладководно.
Казахстан е независима република от 1991 година. Тази година се навършват 28 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан. Когато става дума за сътрудничество между държавите, обикновено се говори за стокооборот, а между страните ни той – по думите на посланик Темиртай Избастин – възлиза на 333 млн долара за 2019.

Но юбилеите на двамата казахски мъдреци и просветители, които сега отбелязва Казахстан, са повод да си дадем сметка, че и културата е мост, който определя в по-дълговечен план отношенията между народите на Казахстан и България. Ето какви са посоките на това културно-хуманитарно сътрудничество, очертани накратко от посланик Избастин за слушателите на БНР: „В България функционират три казахски културни центъра. Българските студенти изучават казахски език в единия от тях, който е към катедрата по Тюркология на СУ „Св. Климент Охридски“. В Техническия университет в София също е открит център за Казахска култура. Още от 2017 година към Столичната библиотека работи центърът за казахстанска литература. Висшите учебни заведения на Казахстан и България също работят в тясно сътрудничество. А от 2018 година в София има улица, наречена „Астана“ – в чест на 20-годишнината на столицата на Казахстан.“

Как се превежда на български език „Астана“, както и други интересни подробности, можете да чуете от аудиоинтервюто с посланика на Република Казахстан у нас – Н.Пр. Темиртай Избастин. За превода от казахски на български благодарим на екипа на Посолството. Дублаж – Александър Райчев. Стихотворението, което звучи преди интервюто, е от сборника със стихотворения и поеми на Абай Кунанбаев „Книга за словото“. Чете – Дарина Маринова. Казахските музикални фрагменти са в изпълнение на гусларя Мартин Владимиров.


Снимките са предоставени от посолството на Република Казахстан

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забележителната история и родовата памет на град Пещера, описани в книга

" Книгата "Пещерци" е наистина моята първа рожба. Има два мотива за нейното написване. Единият е обективен, а вторият – субективен. Обективният е любовта ми към историята и любовта ми към родния град. От дете аз се занимава с проучване на историческите сведения", споделя краеведът Мария Джуркова . Тя допълва, че дължи всичко на своя учител по..

публикувано на 28.11.23 в 09:30

Режисьорът Кирил Александров в документалния спомен "Пътища, пътища…"

Какво е режисьорът? Трябва ли той да умре в актьорското творчество по Станиславски, или нито за миг не бива да се допуска пълно превъплъщаване на актьора по Брехт? Как отговаря на тези въпроси известният български режисьор Кирил Александров, работил в средата на миналия век?  Книгата "Пътища, пътища..." от театроведа Елена Илиева е посветена на..

публикувано на 28.11.23 в 09:00

Имърсив спектаклите и театърът на сетивата – когато изкуството и животът се слеят

Урок по доверие са две от изкуствата, към които зрителите все повече ще провокират интереса си – имърсив спектаклите и театърът на сетивата. Какво, ако не доверие, е нужно, за да се потопиш в едно изживяване, за което знаеш малко или почти нищо? Какво, ако не доверие, е необходимо, за да се отдадеш на сетивата си, на интуицията си, на онези..

публикувано на 28.11.23 в 08:10

"Катерина Медичи от Горно Усойно" – 12 разказа на Людмила Андровска

"Катерина Медичи от Горно Усойно" на Людмила Андровска е сборник с 12 разказа, които вървят един след друг, сякаш са една история – един роман.  Героите на тези разкази не се забравят лесно. Изграждането на характерите е едно от водещите начала на автора. Людмила Андровска като че се е опряла на два здрави бряга – Йовков и Маркес. Мистичното се преплита с..

публикувано на 27.11.23 в 19:00

Продават на търг оригиналната корица на комикса "Астерикс и Клеопатра"

Корица на комикса "Астерикс и Клеопатра", рисувана от Албер Юдерзо през 1963 г., ще бъде продадена на аукцион в Брюксел на 10 декември, съобщи АФП. Рисунката е гваш, 32 на 17 см, а продавачът притежава рисунката повече от 50 години след като авторът ѝ я е поднесъл като приятелски подарък, се казва в съобщение на аукционната къща "Милон"...

публикувано на 27.11.23 в 13:15