Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Република Казахстан чества своите мъдреци и просветители

175 години от рождението на поета-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература и 1150 години от рождението на философа-математик Абу Наср Ал-Фараби, велик мислител от Изтока, известен и като Втория Аристотел

| обновено на 31.07.20 в 09:22
Ал-Фараби (вляво) и Абай Кунанбаев
Снимка: Посолство на Република Казахстан

На четвърти август в галерия „Мисията“ в сградата на Държавния културен институт в София се открива специална фотоизложба, инициирана и реализирана от посолството на Република Казахстан в Република България. Изложбата има за цел да бъдат отбелязани паметните дати, свързани с живота на двама велики философи и мислители: Абай Кунанбаев и Ал-Фараби.

Новината дойде броени часове, след като в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР слушателите имаха възможност да чуят интервю с посланика на Република Казахстан, с когото специално се срещна преди дни журналист от екипа на програма „Христо Ботев“ във връзка с двата важни за казахската култура юбилея.

Абай Кунанбаев със синовете сиОсобено приятно е съвпадението, че през тази нелека за целия свят 2020 година, ние българите също отбелязваме важен юбилей – 170-годишнината от рождението на големия български писател Иван Вазов. Това по специален начин сближава българската и казахската култури, независимо от географските разстояния. Колко близка и колко далечна от нас е една страна, не се описва само в километри... Да почувстваш празника на другия е също празник. Особено, когато става дума за празници на духа, каквито са годишнините и на двамата мислители и философи на Казахстан: поетът-класик, просветител и преводач Абай Кунанбаев, основоположник на казахската национална писмена литература, роден преди 175 години и роденият преди 1150 години в град Отрар на територията на днешен Казахстан - философ, математик, музикант и астроном Абу Наср Ал-Фараби, велик мъдрец от Изтока, наричан също Втория Аристотел. Ал-Фараби е основоположник на арабския Перипатетизъм и е известен с трактатите и разсъжденията си за интелекта, за същността на душата, за шестте начала, за общото между Платон и Аристотел, за музиката и ритмите, за възгледите на жителите на Добродетелния град. Той е създател на древната Отрарска библиотека.

И въпреки, че за повечето българи Република Казахстан не е много позната, освен с факта, че това е деветата по територия страна в света и че е разположена както в Европа, така и в Азия, то за мнозина би било интересно да научат, че Хан Тенгри се нарича един от върховете на най-високата планина на Казахстан – Тяншан. Също любопитно е, че езерото Балхаш наполовина е солено, наполовина – сладководно.
Казахстан е независима република от 1991 година. Тази година се навършват 28 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Казахстан. Когато става дума за сътрудничество между държавите, обикновено се говори за стокооборот, а между страните ни той – по думите на посланик Темиртай Избастин – възлиза на 333 млн долара за 2019.

Но юбилеите на двамата казахски мъдреци и просветители, които сега отбелязва Казахстан, са повод да си дадем сметка, че и културата е мост, който определя в по-дълговечен план отношенията между народите на Казахстан и България. Ето какви са посоките на това културно-хуманитарно сътрудничество, очертани накратко от посланик Избастин за слушателите на БНР: „В България функционират три казахски културни центъра. Българските студенти изучават казахски език в единия от тях, който е към катедрата по Тюркология на СУ „Св. Климент Охридски“. В Техническия университет в София също е открит център за Казахска култура. Още от 2017 година към Столичната библиотека работи центърът за казахстанска литература. Висшите учебни заведения на Казахстан и България също работят в тясно сътрудничество. А от 2018 година в София има улица, наречена „Астана“ – в чест на 20-годишнината на столицата на Казахстан.“

Как се превежда на български език „Астана“, както и други интересни подробности, можете да чуете от аудиоинтервюто с посланика на Република Казахстан у нас – Н.Пр. Темиртай Избастин. За превода от казахски на български благодарим на екипа на Посолството. Дублаж – Александър Райчев. Стихотворението, което звучи преди интервюто, е от сборника със стихотворения и поеми на Абай Кунанбаев „Книга за словото“. Чете – Дарина Маринова. Казахските музикални фрагменти са в изпълнение на гусларя Мартин Владимиров.


Снимките са предоставени от посолството на Република Казахстан

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Учим немски и играем театър“ в Русенската библиотека

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе предлага на децата още една възможност за приятно и смислено прекарване на ваканцията.  От 10 до 27 август Немската читалня в библиотеката, в сътрудничество с Гьоте-институт България, организира Творческа работилница „Учим немски и играем театър“. В нея могат да участват деца, завършили 3-ти, 4-ти, 5-и или..

публикувано на 07.08.20 в 10:05

Хилда Казасян преди Банско джаз фест

Цветен летен джазов концерт открива 23-тото издание на Банско джаз фест. Това е концертът на певицата Хилда Казасян, която представя своя проект Jazz Summer, заедно с Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Карамфилов – контрабас.  "Имам късмета да съм се родила с нагласата да търся във всичко причина..

публикувано на 07.08.20 в 09:33

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм. Основната тема на 18-ото издание на конкурса е „Свидетел” и тя може да се интерпретира по всякакъв начин от участниците. Приемат се сценарии за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове.  Конкурсът е отворен за..

публикувано на 07.08.20 в 09:23

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за 13-и път

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за тринадесета поредна година под мотото "Зная го от твърде млад, за което нося грях: Вместо да умрем от глад, нека да умрем от смях!". Конкурсът възниква през 2007 г. по идея на Клуб „Жарава”. Същият предизвика голям интерес в страната и до днес в него са участвали над 1400..

публикувано на 06.08.20 в 11:54

Николай Урумов: Ние не играем на сцената, ние живеем на нея

Един от най-обичаните български актьори кани на емоционална разходка в своя театрален свят. Николай Урумов представя тази вечер (6 август) под открито небе автобиографичния си моноспектакъл „От роля в роля“.  Представлението е колаж от любими роли и песни, които актьорът е играл и изпял през годините, но и възможност за надникване във вълшебния свят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:15