Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Радосвета Стаменкова

Колко традиционни са ценностите на българина

Живеем с дилемата хем нещо да се случи, хем нещо да не стане

| обновено на 17.08.20 в 11:45
Снимка: БГНЕС

Времето за избор в човешкия живот е непрекъснато. И този избор е толкова личен и толкова повлиян от силата на личността и това, което се случва в обществото. Най-вече изборът се кове вътре в семейството. Родовата памет работи много сериозно. Какво точно се случва в българското семейство и доколко битовото и духовното ниво предопределят нашите избори?

Д-р Радосвета Стаменкова от Асоциацията по семейно планиране коментира темата в "Нашият ден":

Традиционните ценности

"Ние, българите, много искаме някаква промяна и нещо хубаво да ни се случи, но същевременно все ни е страх нещо да не стане. И живеем с дилемата хем нещо да ни се случи, хем нещо да не стане. 

Добре е да си уеднаквим понятията. Първото клише още от училище е, че българинът е много трудолюбив и много гостоприемен. Гостоприемството и трудолюбието са ли наши традиционни ценности, или са по-скоро нещо, което много ни се иска да бъдем, но не сме. Идеята за пожелателното мислене. На мен ми се иска да вярвам, че ние, като традиционна ценност имаме това да се грижим за бедните и слабите, да помагаме на тези, които имат нужда, като общество. Бих искала да вярвам, че от семейна гледна точка традиционна ценност е това да се погрижиш за възрастните си родители. Ще ми се да вярвам и че традиционна ценност е възпитанието и отглеждането на децата с любов, с подкрепа. 

Задавам си и въпроса е ли традиционна ценност шопската салата? Или хорото пред Народния театър? Или хорото в Тунджа? Трябва да видим около какво изграждаме мирозданието си."

Д-р Стаменкова подчерта, че нагласите са на ниво семейство и на ниво общество. Може би хората трябва да се замислят какво се разбира под "традиционна ценност"? Тя отправи пожелание хората в семейството да си говорят и да се изслушват помежду си, защото това е основата, върху която стъпва по-нататък създаването на критично мислене.

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49
Аркади Шарков

КС отмени лимитите на болнично лечение. Какво следва?

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 55 а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която ограничава заплащането на извършена медицинска дейност от болниците до стойностите, посочени в бюджетите им. Това означава, че след обнародването на решението на КС и влизането му в сила НЗОК няма основание да..

обновено на 18.04.24 в 10:05

Детска агресия – равна на липсата на любов

Една разходка по софийските улици в слънчев ден и разговор със случайни минувачи на тема детска агресия дава любопитни отговори. Става ясно, че в началото на ХХI век са опасни шегичките с: чувствата, егото, простотията, хормоните, липсата на възпитание, примерите в социалните мрежи, медиите, обществото… Но най-вече са опасни липсата на връзка между..

публикувано на 18.04.24 в 09:05
Дарина и Андрей Яневи в студиото на „Семейно радио“ с водещата Мария Мира Христова и звукорежисьора Евелина Кулински

Дарина и Андрей Яневи – едно семейство в картини и чувства

Художниците Дарина и Андрей Яневи в една семейна ефирна среща, която потвърждава как тайното става явно, любовта е възможна, а творчеството безкрайно. Световноизвестната пастелистка Дарина Янева е крехка, русокоса, синеока. Носителят на международни награди и създател на монументални платна Андрей Янев (на снимката в дясно) е силен,..

публикувано на 17.04.24 в 13:20