Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минчо Минчев и Найден Тодоров – за първи път на една сцена

Цигуларят Минчо Минчев ще бъде солист на Софийската филхармония в първия в историята ѝ летен сезон. На диригентския пулт застава маестро Найден Тодоров. Събитието е на 23 август в зала "България", съобщават от филхармонията, цитирани от БТА.

Минчев ще представи Концерт за обой и цигулка от Бах, заедно с обоиста Джулио Бозети, и Първия концерт за цигулка на Хайдн. В програмата ще звучи и "Малка нощна музика" от Моцарт.

Независимо от дългогодишното им познанство, Минчев и Тодоров никога не са музицирали заедно. Диригентът не крие вълнението, с което очаква този концерт: "Това е едно много особено и трепетно чувство да работя с музикант, чието изкуство е изиграло голяма роля в моето формиране като музикант. В моето съзнание Минчо Минчев винаги се е свързвал със златната ера на българската музика. Следил съм неговата работа със Софийската филхармония, с Пловдивската филхармония, работата му с най-големите диригенти в нашата история и се чувствам много щастлив за този шанс. Работата ми с него сега е и една своеобразна връзка между мен и моите кумири от българското диригентско изкуство".

От първия му концерт на 9-годишна възраст до днес изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. Свири като солист с много от водещите оркестри в света. Работи със световноизвестни диригенти като сър Чарлз Гроувс, сър Александър Гибсън, сър Невил Маринър, Леонард Слаткин, Джон Елиът Гардинър. Журира престижни международни конкурси, а от 1990 г. е професор по цигулка в Университета по изкуствата Фолкванг в Есен, Германия. От 1977 г. свири на цигулка Страдивари 1716 Барон Витгенщайн, купена специално за него и предоставена от българската държава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Здравей, как си, приятелю" на "Аполония"

Музикалният театър гостува на Празниците на изкуствата "Аполония" със своя мюзикъл по песните на Стефан Диомов "Здравей, как си, приятелю" на 1 септември от 21 ч. в Амфитеатъра на Созопол.  Емблематичната и обичана от всички поколения песен на " Тоника"   e избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина..

публикувано на 02.09.24 в 15:10
Тримата рицари от ляво надясно: Олег Попов, Славчо Николов, Олег Ковачев

Стара София в старите български ленти

Стара София оживява чрез старите български ленти в една вълнуваща инициатива на кино "Влайкова". Поредица от прожекции запознават младата аудитория с лика на столицата през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век, запаметен в някои от класиките на българското кино.  Завръщаме се в атмосферата на филма "Рицар без броня", чиято прожекция..

публикувано на 02.09.24 в 12:10
Дора Габе

Софийските потайности – разказът на едно вековно дърво

На къщния праг да седя, да чакам, когато ще мине  обичния, чакан с години,  далекия път да следя. Откъс от стихотворението "На прага", Дора Габе Кой е домът, на чийто праг голямата българска поетеса сяда, за да следи "далекия път" – журналистът Владимир Дворецки разказва в "Terra Култура" за един, изчезнал след бомбардировките над..

публикувано на 02.09.24 в 11:12
Захари Стоянов (1850-1889)

135 години от смъртта на Захари Стоянов

На 2 септември се навършват 135 години от смъртта на Захари Стоянов , революционер, политик, журналист и писател. Джендо Стоянов Джедев е роден през 1850 г. в семейството на овчар от сливенското село Медвен. Стоянов завършва църковно и класно училище в родното си място, а поривът към просвета го отвежда във Варна и в Русе. Захари Стоянов е..

публикувано на 02.09.24 в 08:37

Спирка София през 70-те година на XX век

Изложба " Спирка София’70 " с архивни фотографии от Панайот Бърнев в пространството за изкуство DOT София канят публиката между 3 септември и 5 октомври на разходка в един от най-колоритните района на столицата – Женския пазар. Фотографската експозиция поставя началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в..

публикувано на 01.09.24 в 08:55