Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Тежки елементи“ от непоносимата лекота на битието

Алеко Желязков
Снимка: @tejkielementi

Колко са възможните версии на обществен модел? Колкото можете да си представите, ако напрегнете и въображението си. Поне това подсказва дебютният роман на Алеко Желязков „Тежки елементи“. Книгата предлага и няколко небезболезнени начина да прочетем живота си през призмата на други – отминали и бъдещи – епохи. Тя е снабдена с най-необходимото предпазно средство за подобно екстремно пътешествие – чувство за хумор.

Алеко Желязков е режисьор и сценарист на независими видео и ТВ продукции, носител е на награди от международни конкурси и фестивали, основател е на онлайн платформа, в която писатели развиват художествени герои. Освен това е и фрирайд скиор, парапланерист, сърфист и ветроходец. Само той си знае по какъв начин всичко това е помогнало при написването на дебютната му книга. Факт е, че успява да разработи в „Тежки елементи“ един динамичен сюжет с ясно доловимо българско ДНК, но в стрийма на класическата научна фантастика. Героите му са реалистични и разпознаваеми, където атмосферата – земната атмосфера – разбира се, позволява.

Защо единствен спасителен изход се оказват черните дупки във времето и пространството – можете да чуете в интервюто с Алеко Желязков, но и да прочетете в романа му „Тежки елементи“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15

Китайските приказки и техните магични послания

Книгата "Китайски приказки" разкрива традициите за предаване на древните истории на Китай. Красивото издание ни въвежда в един необятен магичен свят – любопитен, както за децата, така и за най-възрастните. Великолепните илюстрации на талантливия художник Борис Стоилов са уловили мъдростта на древните текстове и спомагат пред читателите да оживее..

публикувано на 09.12.23 в 08:50

За Иван Черкелов и от Иван Черкелов

Идеята да бъдат събрани разговори, рецензии портрети, спомени за Иван Черкелов в книга е на Боян Папазов, който пише за него: "Беше роден за проповедник. Не ламтеше за титли и постове, презираше ги. Търсеше сан."  Едно от многото парчета в своеобразния портрет на Иван Черкелов, който се получава от тази книга, събрана от Геновева Димитрова.  "Филмите..

публикувано на 09.12.23 в 08:30

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15