Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парите... от сол

Снимка: Pixabay

На много места по света първите пари са били сечени на кюлчета, но не от злато, а от твърда сол. Според някои именно от там идва обичаят да захапваш златна монета, за да се увериш, че е истинска. Нищо чудно – в далечното минало щом за някого казвали, че „яде сол“, това означавало, че направо тъне в разкош, а вероятно не е случайна и поуката „Да не ти излезе солено...“

Какви други поуки, свързани със солените пари са си направили през вековете хората на Изтока и на Запада?

Чуйте споделеното от Валентина Григорова в откъса от предаването на Петра Талева „Парите по пътя на солта“, в което си дават среща и японското сумо, и библейския юда, и нашенският страх да не разсипем сол.
Още – в поредицата „Солта по пътя на цивилизациите“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов като Риголето

Не подценявайте шута: Шутът в прегръдката на музите

Опитвайки се да открием действителните първообрази на шута и хората, скрити под маската и смешните одежди, непрекъснато стигаме до представите, създадени с времето, от поети, писатели, художници и музиканти. Как местният шегобиец, луд, недъгав, слабоумен, развличащ скучаещите благородници, или площадният акробат, комедиант, фокусник, веселящ тълпата, се е..

публикувано на 23.04.21 в 15:35

Броим врабчетата в България за пети път

Познати и симпатични, врабчетата съпътстват живота на хората от 100 века. Само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни. В последните 10 години врабчетата са намалели с 30%. Ще продължи ли тази тенденция, и има ли вероятност любимите ни градски птички да изчезнат напълно? Птиците са добър индикатор за състоянието на..

публикувано на 23.04.21 в 12:15

Придобито, наследено и мозъчен интерфейс

„Не е в нашите звезди вината за туй, че сме подвластни, драги Бруте, а в нас самите“ – гласи един прочут цитат от Шекспир. Каква част от нашата индивидуалност е въпрос на гени и наследство, и в каква степен я оформя средата ни е въпрос, който вълнува не само философи, поети и педагози. Той занимава и учените в сферата на невробиологията и..

публикувано на 22.04.21 в 17:25
Площад „Тянанмън“ в Пекин, Китай

Да видим Китай през далекогледа на площад „Тянанмън“

На 21 април през 1989 сто хиляди студенти демонстрират за демокрация на „Тянанмън“. Месец и половина след това историята завършва със стрелба, трупове и танкове. Политическото насилие е неприемливо. Но как днес стана така, че китайската икономика нарасна десетки пъти? И как така комунизъм и милиардери живеят в една и съща страна? Исторически..

публикувано на 21.04.21 в 17:15
проф. Златимир Коларов

Моноклоналните антитела – същност и приложение

В медийното пространство все повече се чува споменаването на моноклонални антитела. Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци, клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността при инфекцията от Covid-19. Принципът на..

публикувано на 21.04.21 в 14:50