Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Джошуа Бел – У дома с музика

Джошуа Бел
Снимка: joshuabell.com

„Сони класикъл“ издаде на 14 август най-новия албум на цигуларя Джошуа Бел, наречен „У дома с музика“. В записа участват пианистите Джереми Денк, Питър Дуган и Камал Хан, както и съпругата на цигуларя певицата Лариса Мартинес.

Джошуа Бел представя както любими свои творби от класическия репертоар като Пролетната соната на Бетовен, Ноктюрно но Шопен, Славянска фантазия на Дворжак, така и прочути аранжименти като този на Яша Хайфец на музика на Джордж Гершуин от „Порги и Бес“ или на „Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн. Записани и две изпълнения на Лариса Мартинес – ария на Менделсон и ария на Мюзета от „Бохеми“ на Пучини. Предаването „Музик мания“ представя новия диск на цигуларя Джошуа Бел на 26 август от 14.30 часа.

„У дома с музика“, новият диск на Джошуа БелПрез цялото време на изключително натоварената си професионална кариера Джошуа Бел твърди, че обича между отделните пътувания да бъде у дома. Не обича да ходи по почивки, предпочита семейството и приятелите. Бел разказва, че класическата музика невинаги се е изпълнявала в днешните огромни концертни зали. „Много от творбите на Шуберт например са били изпълнявани в домовете на различни хора на различни соарета. Голяма част от творчеството му не е била публикувана през живота му и срещите в салоните е бил начинът хората да се наслаждават на музиката му“.

Подобен експеримент не е нов за цигуларя. През 2009 г. преди Коледа беше издаден дискът „У дома с приятели“. С приятели той представи колекция от аранжименти на творби на Стинг, Джош Гробан, дори „Бяла Коледа“ и „Свята нощ“. Албумът беше вдъхновен от домашните музикални соарета, на които се събират музиканти, актьори, писатели и поети.

Втората не по-малко атрактивна инициатива е на Ерве Боасие – основателят на Medici.tv, който решава да направи директно излъчване в края на ноември 2013 г. на изпълнения на Джошуа Бел от дома му, по повод на издаването на празничния албум на цигуларя „Музикални подаръци“. 

Българската публика познава Джошуа Бел от трите му гостувания у нас – първото е от 2013 г., след това през 2016 г., когато свири с оркестъра на Класик ФМ радио и през 2019-а, когато в юбилейния сезон на Софийската филхармония свири под диригентството на Найден Тодоров.

Инструментът, на който свири цигуларят, е Страдивариус „Гибсън екс Хуберман“ от 1713 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54