Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ван дер Белен:

Членките на ЕС научиха основния урок от пандемията – заедно сме по-силни

Франц Фишлер: Европейският форум Алпбах винаги ще застава до онези, които издигат глас, за да направят света по-добро и по-справедливо място за всички

Европейският форум Алпбах
Снимка: Bogdan Baraghin, European Forum Alpbach

Ежегодният Европейският форум се провежда за 75-и път в австрийското градче Алпбах. Участниците в него обсъждат актуални въпроси на нашето време, международни ръководители от всички сектори на обществото влизат в диалог със заинтересована публика и стотици младежи – ученици и студенти от цял свят. Европейският форум Алпбах е интердисциплинарна международна неполитическа платформа за наука, политика, бизнес и култура, която подкрепя толерантността, откритостта и разнообразието.

Форумът се провежда онлайн и започна на 23 август. До 3 септември участници от цял свят обсъждат онлайн живота след пандемията и основите на бъдещето.

През 1945 г. в австрийското градче Алпбах австрийският федералист, историк и публицист Ото Молден основава Европейския форум Алпбах като интердисциплинарен форум, където се насърчават и обсъждат идеи за мирна и обединена Европа. В първите години участниците са само десетки, а миналата година над 5000 души от цял свят се събраха в Алпбах, за да обсъждат сигурността и свободата. 

Ето част от изказванията на двама от ораторите на тазгодишно онлайн издание на Европейският форум Алпбах:

Франц Фишлер – австрийски политик от християн-консервативната Народна партия на Австрия, бивш еврокомисар, настоящ президент на Европейския форум Алпбах:

„В тази изключително предизвикателна и странна година е лесно да идеализираме времето преди пандемията и да се преструваме, че проблемите ни са били по-малки тогава, докато всъщност много неща, които бяха погрешни доста преди пандемията, бяха причината, тази криза сега да ни удари толкова силно.

Нека си спомним смелия китайски лекар д-р Ли Венлианг – лекар в болница в Ухан. Той изпращаше съобщения до лекари в други болници, като ги предупреждаваше за това, което всеки ден виждаше в работата си: че този вирус е опасен по невиждан начин. Д-р Ли е предупреждавал колегите си през декември 2019 г. в момент, в който голяма част от последвалите събития все още биха могли да бъдат предотвратени. Неговите съобщения бяха споделени онлайн и скоро д-р Ли е станал обект на полицейско разследване за предполагаемо „разпространение на слухове“ и му е било казано „да спре да прави неверни коментари“. Трагично е, че д-р Ли почина от същия този коронавирус.

Франц Фишлер - президент на Европейския форум Алпбах

За всички нас е важно да помним тъжната съдба на д-р Ли от Ухан, за да разберем, че тази криза и много други кризи можеха да бъдат предотвратени. Историята му е много драстичен пример за това как нещата могат да се объркат, ако политиците делегитимират експертите и независимите журналисти.

Една от основните мисии на Европейския форум Alpbach е да насърчава диалог, основан на факти, за да намерим най-добрите решения за общото ни бъдеще на тази планета.

Тази година ние събрахме най-добрите сред експертите, взимащи решения, иноваторите, бизнесмените и гражданското общество заради належащата необходимост да предвидим времето, което е пред нас, за да предотвратим по-нататъшни катастрофи и да смекчим вече започналите.

Темата на Форума е „Фундаменти“ – терминът "фундаменти" е натоварен с разнообразие от значения – в контекста на основните права, на глобализацията, на изкуствения интелект, на основните потребности на човечеството, например необходимостта от устойчивост и здравословна околна среда. Ограниченията в личния ни живот по време на карантината ни научиха кои са основните неща в нашия живот, а те не бяха онези, в които вярвахме.

Колкото по-дълго това състояние на света продължава да съществува, толкова повече научаваме за себе си. Всяко общество има определени основи, върху които може да надгражда, когато се изправя пред голямо предизвикателство. Материалните блага и финансовите средства играят роля тук, но също така демократичното развитие, социалното сближаване, нивото на образование в дадена държава или доверието на хората в институциите, в науката и в медиите.

За да станем възможно най-издръжливи срещу всякакъв вид вредно развитие, е необходимо да укрепим тези основи и да засилим доверието. За съжаление, доверието обикновено отнема десетилетия,а се губи само за секунди. За нас е жизненоважно да възстановим доверието в международната общност, да помним стойността на международното сътрудничество и да се научим да го използваме като инструмент в полза на всички хора, а не да го виждаме само като идеал.

За да направим реална промяна в този свят и да постигнем истински мир, не е достатъчно да спрем производството на оръжие и да спрем да стреляме с ракети по хората. За да създадем мир, трябва да се борим с неравенствата и да поставяме под съмнение собствените си стереотипи.

Устойчивостта, социалното равенство и правата на човека са главните теми, които интересуват младите участници на Форума.

И макар някои от нещата, които правим тук на Европейския форум Алпбах, да ни се струват смели, нашата смелост по никакъв начин не може да се сравни със смелостта на хората в Беларус и в много държави в наши дни, които се изправят срещу автократичните режими и се борят за свобода, демокрация и справедливост. Някои дори губят живота си в тези протести. Това трябва да напомня на всички нас за реалната стойност на основите, нещо което понякога приемаме за даденост.

Общността на Европейския форум Алпбах винаги ще застава до онези, които издигат глас, за да направят света по-добро и по-справедливо място за всички.“

Александър Ван дер Белен – президент на Австрия:

Александър Ван дер Белен

„Рано или късно науката ще открие ваксина срещу Covid-19. Но няма да има ваксина срещу климатичната криза, така че всички и всеки едни от нас трябва да предприемем действия срещу нея. Ако си спомняте след много месеци на много трудни преговори, изправени пред икономическото въздействие на кризата, страните от ЕС не само успяха да намерят компромис и се договориха за редовния бюджет на ЕС, но също така по време на последната историческа среща на върха страните на ЕС също се съгласиха относно съществен общ европейски план за възстановяване на икономиките – в допълнение към националните програми на страните.

Страните-членки на ЕС научиха основния урок от настоящата пандемия – заедно сме по-силни.

Сега е важно да следваме устойчивия начин,за да осигурим нашето общо европейско бъдеще, да изградим икономиките си не само по-силни но и по-добри, по-зелени и по-справедлив и по равнопоставени.“

Снимки - Andrei Pungovschi, Bogdan Baraghin, European Forum Alpbach и ЕПА/БГНЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуваха актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14