Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от спрелия свят 2: Гънки от бетон

Нарекоха го „демон“ и „хамелеон“. Превзе света неочаквано бързо в началото на 2020 година и уби безброй хора. Предизвика ужас и отричане, противоречиви решения на правителства, истерични конспиративни теории, тревожност от липсата на медицински ресурси и смайващи графики на летящи числа, зад които се крие нечия смърт. Лекари и учени търсят решения и знание.

„Той“ е Covid-19.

През първите месеци на 2020 г. здравите, затворени в домовете си, пляскаха от балконите, за да подкрепят лекарите. В същото време загрижени за свободата гласове се надигнаха срещу наложената изолация.

През лятото на 2020-а ужасът от смъртта отстъпи пред страха от разпадащите се икономики. Човечеството отново забрави за съпричастността, неустойчивите здравни системи, егоцентричните политици, расизма, и заживя почти по старому.

„Истории от спрелия свят“ събира фрагменти от лични преживявания, професионален опит, страхове, теории, преценки, политически и обществени процеси, разгърнали се във времето на  Covid-19.

Личен архив; снимката е направена по време на карантината

Част втора: „Гънки от бетон“ разказва за Евгения, Борис и дъщеря им Яра, които в края на пролетта живеят 14 дни в карантина – под сянката на вируса. 

„Поканихме един приятел, да види къщата. И той много ведро слезе без маска от колата. Поздрави ни, а ние бяхме с маска, защото средното ни дете е с муковисцидоза и ние много се пазехме... Затова се дръпнахме лекичко настрани, но махнахме маските. Застанахме уж на два метра разстояние от него и си поговорихме... и това беше... Няколко дни по-късно, трябваше да заминаваме за Австрия. Момичето дойде, взе ни проби за PCR теста и ни каза: „Ако има нещо, ние ще ви се обадим.“ Никой не ни се обади. Но и ние нямахме съмнения и си казахме, че на път към границата ще си вземем тестовете и продължаваме. Няколко дни по-късно отиваме на гишето, където трябваше да си вземем тестовете, и момичето ни казва: „Боже господи, вие сте положителни. Аз ѝ казвам: „Глупости, абсурд!“.  В този момент получаваш нещо като присъда – сядаш вкъщи и започваш да чакаш кога ще те екзекутира тая присъда.“

Екипът ни работи при необичайни обстоятелства за този радиодокумент.

Благодаря на звукоинженера Константин Райдовски за желанието да работим въпреки риска от зараза. Необходимостта от социална дистанция утежняваше процеса на постпродукцията, но той направи всичко необходимо проектът да бъде завършен.

Благодаря и на Теодор Иванов, редактор на „Истории от спрелия свят“, който написа музиката за фийчъра.

Песента „Control” е композирана и изпълнена от Яра Енев, по време на карантината им. Можете да я чуете в звуковия файл.

„Истории от спрелия свят“ ще продължи като сериал, защото многото лица на Covid-19 извадиха на повърхността твърде много загърбени от човечеството проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03