Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на Софийската филхармония – среща с Найден Тодоров

Снимка: БГНЕС

Тежки моменти преживяха културните институти и свободните артисти у нас по време на пандемичната забрана за спектакли и концерти. Разбира се, така беше и навсякъде по света. Но, както казаха повечето от техните ръководители, те са използвали месеците на изолация, за да подготвят варианти за новия сезон както и за летните месеци. Наистина летните месеци отбелязаха огромно раздвижване навсякъде в страната – всички състави успяха да направят или цели летни фестивали с богата програма или отделни концерти, за да зарадват аудиторията си.

Ето че дойде време да говорим за плановете за новия сезон.

Специален гост в „Метроном“ от 19.20 часа на 3 септември е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който разказва за новия сезон, за проблемите и перспективите. Новият сезон започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте, а на пулта ще бъде Павел Балев. Концертът в София е част от турнето на Диана Дамрау, с което тя представя новия си диск „Кралиците Тюдор“, който се очаква да излезе на 2 октомври. Записите са направени с оркестъра и хора на Академия „Санта Чечилия“ под диригентската палка на Антонио Папано. Представени са героините на Доницети Анна Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците от „Мария Стюарт“ и Елизабет I от „Роберто Деверьо“. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. През септември и октомври Дамрау ще пее Мария Стюарт в Цюрихската опера, а след това ще представи „Крале и кралици на операта“ в големите градове в Европа и в Сингапур.

Срещата с Найден Тодоров е в края на летния сезон, чийто последен концерт беше на 30 август. Чуйте в звуковия файл какво сподели той.

В новия сезон, освен Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев, участват още Гидон Кремер, Андрей Гаврилов, Борис Белкин, Шломо Минц, Хуан Диего Флорес, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Евгени Божанов, Виктория Василенко, Лия Петрова, Мила Георгиева, Светлин Русев, Атанас Кръстев, Красимира Стоянова, Калуди Калудов и още много известни чужди изпълнители, както и диригентите Емил Табаков, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев,  Константин Илиевски, Саша Гьотцел, Джанлуиджи Джелмети, Джеймс Джъд и др.


Всички концерти от есенната програма на Софийската филхармония и останалите концертите в зала „България“ можете да следите на сайта, както и в специалното издание за сезона на касата в зала „България“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Павлова и Аделина Александрова с студиото на програма „Христо Ботев“

Мила Павлова: Обичам да ми е интересно!

"Желязна ръка в кадифена ръкавица" – това е за мен Мила Павлова, която с изненадващи за привидната си крехкост сила и енергия успява да движи паралелно два елитни фестивала и дейността на един духов квинтет. Мила е идеен вдъхновител, организатор и артистичен директор на "Дни на музиката в Балабановата къща" – един "бутиков" пловдивски фестивал, който..

публикувано на 10.05.24 в 12:15
Виенски филхармоници в Музикферайн

Неделно матине на Виенските филхармоници в Музикферайн

На 25 февруари тази година под диригентството на Франц Велзер-Мьост Виенските филхармоници представиха в Музикферайн, Виена, втората концертна програма за предстоящото турне през март в САЩ: един концерт с музиката на Паул Хиндемит, Рихард Щраус, Арнолд Шьонберг и Морис Равел, блестящо реализиран и много горещо аплодиран. Музикалният предобед беше..

публикувано на 10.05.24 в 11:05

Камерен ансамбъл "Силуети" представя Българска класика на 10 май

Последният концерт за сезона на камерен ансамбъл "Силуети" е посветен на годишнините на именити български композитори – Панчо Владигеров (125 години от рождението), Любомир Пипков (120 години от рождението), Георги Тутев (100 години от рождението), Иван Спасов (90 години от рождението), Васил Казанджиев (90 години от рождението) и Румен Бальозов (75..

публикувано на 10.05.24 в 07:55

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", май 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 09.05.24 в 10:33

Започва Музикалният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща"

XV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 12 май и ще продължи до края на месец юни. Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата, Община Пловдив и фондация "Музикартисимо", за пореден път..

публикувано на 08.05.24 в 12:45