Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Митев:

Процедурата по доброволно изпълнение като антикризисна мярка

Способът, който ние предлагаме, има за цел да уреди извънсъдебно по облекчен ред отношенията кредитор – длъжник

Снимка: БГНЕС

Около 90% от бизнеса у нас се състои от микро- и малки предприятия. Те понесоха основния удар от пандемията и продължават да изпитват затруднения. Според множество анализи и прогнози се очаква през следващите месеци и година фалитите да достигнат 21%. Някои прогнози достигат дори до 30% несъстоятелност на малките фирми, по сведения на Асоциацията за защита на потребителите. Голяма част от малките предприемачи не могат до достигнат и половината от предишните си обороти. 

На този фон се очаква тази есен депутатите в най-кратки срокове да приемат на второ четене Закона за доброволно изпълнение, който в момента има ефекта на антикризисна мярка.

За промените в Гражданския процесуален кодекс, които уреждат доброволното събиране на вземания, като антикризисна мярка в полза на бизнеса и гражданите, разяснения даде в "Законът и Темида" Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента:

"Отдавна се говори за въвеждането на процедура за доброволно предварително изпълнение, преди да имаме влязъл в сила съдебен акт. Причината да направим сега тези предложения е икономическата криза, която, за съжаление, съпътства и пандемията от коронавирус и която води до натрупване на задължения и от гражданите, и от фирмите. 

Способът, който ние предлагаме, има за цел да уреди извънсъдебно по облекчен ред отношенията кредитор – длъжник, така че да им даде възможност по най-безболезнен и за двете страни начин да бъдат осъществени техните договорни отношения, вкл. длъжникът да изпълни своето задължение по начин, който няма да го натовари с допълнителни съдебни разноски, няма да го принуждава да води съдебни дела, и ако той признава вземането, обявено от кредитора, съответно дори ще може да бъде разсрочено това негово задължение след преговори със съдебния изпълнител."

Христиан Митев уточни, че заинтересованите групи са както физически лица, изтеглили кредити или заеми от банкова и финансова институция, така и фирми – длъжници по договори със свои кантрагенти и търговци – също и съдебните изпълнители, които ще бъдат натоварени с основната функция по провеждане на процедурата по това допълнително доброволно изпълнение. 

Процедурата по доброволно изпълнение

"Става въпрос за парични вземания, за които не е издаден изпълнителен лист, и друг акт, който подлежи на изпълнение, този акт най-често е съдебно решение. В този случай най-често съдебният изпълнител ще може по искане на кредитор да пристъпи към тази процедура, като искането се подава от кредитора до съдебния изпълнител, съдържа основанието и размера на вземането, периода, за който се отнася, името, постоянния адрес или седалището на длъжника, както и копие от документа, който удостоверява вземането и т.н."

С предлаганата промяна се цели да бъде избегнато воденето на продължителни съдебни процеси и последвалите ги производства по принудително изпълнение, което натоварва както страните по съответното вземане, така и съдилищата, които са задължени да разглеждат подадените до тях искови молби за установяването на съществувания на вземания или възраженията, че не се дължи. В този смисъл освен разтоварване от допълнителни такси и разноски на длъжниците, така и разтоварване на съдилищата от дела, когато длъжникът признае вземането и се постигне споразумение за неговото разсрочване. Ще бъдат намалени съдебните производства.

Христиан Митев е категоричен, че има достатъчно гаранции за защита и няма по никакъв начин да бъдат накърнени правата и законните интереси на длъжниците

Чуйте повече подробности в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20