Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 10 септември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българският преход и непреходните ценности: Семейството и доверието в съвременното българско общество

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Втора част на концертния албум „Live & Improvised“ на формация „Блъд Сует енд Тиърс“.

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Различните маршрути: Урбекс туризма и красотата на изоставените сгради, индустриалните пейзажи и градските развалини, разговор с фотографа Симеон Гайтанджиев за изследването на непопулярните градски пейзажи.
• Градът разказва истории: Светът през очите на Хайри Хамдан, преводач и поет.
• Пътуване с деца: Пътуване по Дунав, разказ за птици и риби.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни от Израел

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Изобретателният принц“, автор: дете

от 7.20 до 11.00 часа
Нашият ден
• По пътя: по пътя на Дунава ще се движим в този час на „Нашият ден“. В деня, в който във Видин започват археологически разкопки на антична Бонония, ще говорим с ръководителя на проучването, доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, и с Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин,  за начина, по който показването на миналото на един регион променя бъдещето му.
• В деня, в който преди три години в Русе беше открита църквата „Всех Святих“, съградена с дарения върху мястото на съборената през 1975 година, ще говорим със свещеника на храма протойерей Милен Цветков – за унищожаването на църкви, което се възприема като зла прокоба, и за обединяването на съвременните граждани при наличие на обща цел.
• Психология на света: между психическите разстройства на Европа и спонтанните решения на Азия – разговор за причините за отнемане на собствения живот в различни региони на света. В Световния ден за превенция на самоубийствата срещаме слушателите със собствените им мисли, чути от Мимоза Димитрова от асоциация „Българско психоаналитично пространство“, която работи с хора от различни раси и култури.
• И позитивна психология на света – разговор за онова, което прави хората от различни места доволни от живота си – с представител на издателството, което преди време ни срещна със заглавието „Щастието на нощното шкафче“, и то преди да разберем колко са важни нощните шкафчета в България. Защо „там, където има по-малко, има повече“, ще ни каже Милена Кънева.
Какво прави вас щастливи – разговор със слушателите на „Нашият ден“.
• Главен герой: През бизнес правото на Италия и самолетите, преминаващи целия свят, до потребността да показваш историята на днешния ден – среща с Анна Радева.
• Как се разрешават междусъседски спорове – събрани множество гласове по темата.
• Ремонтът на Западен парк.
Ще бъде ли спазен „четвъртият краен срок“ за приключването на ремонта на Западен парк? Защо не са обезопасени разкопаните алеи, шахтите, изходите  и изпочупените спортни съоръжения? Харесват ли посетителите му вече готовите участъци? Ще бъде ли обезопасена жп линията, която преминава през парка?
- Разговор с Андрей Зографски от „Спаси София“
- Разговор с Радостина Петрова от „Вело еволюция“
- Анкета с жители на София
- разговор с представител на община София

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Любими дуети – от миналото и настоящето
Ще звучат Фил Колинс и Филип Бейли, Марая Кери и Westlife, Джордж Майкъл и Арета Франклин, Джо Кокър и Дженифър Уорнс, Сони Боно и Шер, Дамян Попов и Мария Накова, Елтън Джон и Кики Дий, Ерик Клептън и Babyface, Юсундур и Нене Чери, Сузи Куатро и Крис Норман, Пола Абдул и The Wild Pair, Кайли Миноуг и Джейсън Донован.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Милан Кундера „Една среща“, есета – разговор с Добромир Григоров
Антология на съвременната българска поезия на чешки „До другата трева“, представя Йорданка Трифонова
• Томас Бернхард „Бетон“ – разговор с Марин Бодаков за романа
• „Друг човек“ от Пьотр Гладилин на режисьора Веселин Димов, Театрална формация МОМО, Национален студентски дом – разговор с режисьора
• „Пътешествие към изкушението“, изложба на Мария Матева в галерия „Контраст“
• В памет на Иржи Менцел – разговор с Николай Гундеров

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Художникът е набеден за любопитен; персонаж, търсещ постоянно сюжета в неочакваните ъгълчета на случващата се картина – разговор с младия художник и ученик на проф. Андрей Даниел Константин Костов за изложбата му Moments of a Different Meaning в галерия Стубел.
от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Гени, индивидуалност и биометрични идентификатори
Разговор с доц. д-р Милена Георгиева от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология при БАН за новите изследвания на вариантите на един ген в човешкия геном, довели и до нови изводи в областта на епигенетиката.
• Златното сечение: програмистът Григор Гачев за ползите и рисковете от уникалните за всеки човек биометрични идентификатори, които все по-масово навлизат в практиката – от пръстовите отпечатъци през сканирането на ретината и рисунъка на вените до особеностите на гласовото и лицево разпознаване.
• Вечният двигател: актуални въпроси, предизвикани от коронакризата – включват ли се опасните бактерии и вируси в Закона за биоразнообразието и използва ли се вече в съвременната юрисдикция понятието „генетична собственост“? Коментар на преподавателя по биоправо и биоетика доц. Стоян Ставру.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Истории върху стъкло, плат и камък– Парижката църква Сент Шапел, Песен за Сид, бродерия от Асизи
• От Рейм до България - Реймското евангелие, Ивановските скални манастири, Боянската църква

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Поредица „Карнавалът в музиката“: Роберт Шуман – „Карнавал“, опус 9.

от 18.45 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Концерт народна музика с участието на Младен Койнаров, Величка Златева, Янко Жеилязков и други изпълнители

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Нови записи осъществени в Първо студио на БНР.

от 21.30 до 21.40 часа
Радиоколекция
„Сидхарта“ от Херман Хесе – 9 част

от 21.40 до 23.00 часа
Аларма
• Рацио есен 2020 – Как започва новия сезон за научния форум, какво да очакваме в месеца на Космоса, който подготвят и кои са по-интересните събития до края на септември – за това ще говорим в Аларма с д-р Никола Кереков от Рацио, гл. ас. д-р Милен Цеков е преподавател във Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, катедра „Метеорология и геофизика“ и д-р Станимир Колев е физик и преподавател във Физическия факултет на СУ, с дългогодишен опит в областта на физика на плазмата.
• А сега внимавайте: концерта на Удо в Античния театър на Пловдив

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Концертни и студийни изпълнения на китариста-певец Джон Майер заедно с гост-музиканти и различни формации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 30 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 17 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците (16, 23 и 30) са с финалните три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел..

публикувано на 29.07.24 в 08:30

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35