Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тазгодишната носителка на БАЗА Мария Налбантова и проектът ѝ „Чиста работа“

Снимка: архив на Мария Налбантова

Мария Налбантова е тазгодишната носителка на награда БАЗА за млади художници в сферата на съвременното изкуство. Проектът ѝ се нарича „Чиста работа“. Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева и се ръководи от Института за съвременно изкуство - София и фондация „Едмонд Демирджиян“. Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници. Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк.

Мария Налбантова е завършила илюстрация в НХА. През 2012 г. специализира във Факултета за изящни изкуства в Университета в Гранада, Испания. През 2018 г. открива първата си самостоятелна изложба – „Прогноза за времето“, с куратор Даниела Радева, част от платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на СГХГ. Мария Налбантова е участвала в изложбите „Стоките на времето“, Гьоте-институт, България, с куратор Анастася Скворцова; „Съединяване: за телата от вода“, Swimming Pool, куратори Вероника Чечова и Тереза Джиндрова; „15 минути слава“, формат за представяне на млади художници на SARIEV Contemporary в сътрудничество с фондация „Отворени изкуства“. Авторската ѝ книга „Черни мечки за бели дни/Бели мечки за черни дни“ печели награда в категория „Издателска дейност“ на HP Inkspiration Awords by DSCOOP 2017.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Каква остава да се види на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40
Светлозар Желев и Анна Лазарова

За четенето с удоволствие

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот..

публикувано на 28.11.23 в 16:10

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се..

публикувано на 28.11.23 в 15:25

Как изграждаме "Черти, лица и образи" днес

На 29 ноември ще се проведе лекция и дискусия с мултидисциплинарения артист Юлиан Табаков в галерия "Топлоцентрала – Куб". Ще се предадат работни изображения от процеса на създаване на персонажи чрез костюм и среда / сценография. Повече по темата ще научите в звуковия файл от разговора с визуалния артист Юлиан Табаков, който гостува в "Артефир"...

публикувано на 28.11.23 в 14:05