Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Живея в светлина – историята на художника Никола Манев

"Живея в светлина" е новата книга на Исак Гозес – биография на художника Никола Манев. 

Българският журналист и писател Исак Гозес казва за книгата, че да я напише не е било решение, а приятелски дълг: 

"Никола Манев беше от добрите хора. Никой не го е чул да каже лоша дума за някого, дърпаше се настрани, когато някой говореше лошо, не можеше да слуша." – казва Гозес.

"Той обичаше много България, една осъзната и малко късна любов."

"Париж ме направи българин. Тук разбрах, че ние имаме качества, които французите нямат, че сме по-чувствителни, по-сърдечни и по-топли от тях. Че се влюбваме на мига, а там едно приятелство се планира и готви двайсет и пет години. Ако съм постигнал нещо във Франция, ако имам някаква тежест, ако по света моите картини носят радост на всякакви хора и раси, то е, защото съм български художник. 

Първата си картина в Париж продадох за каса бордо, а втората – за кожено яке. Нямах самочувствие, идвах от свят, който тук считаха за второ качество. Но мина време и започнах да се тупам по гърдите: „Булгар, булгар“. 

За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." – казва Никола Манев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Репортаж на Рада Асенова от седмото небе

Мястото е седмото небе. Оттам директно предава Рада Асенова. Или по-точно поетичната ѝ книга. В нея има негласен диалог с читателя. Рада му разказва за израстването на човека и всичко, което то води със себе си, а читателят преосмисля изреченото от нея. Диалогът повествовател споделя за любовта, за трънчетата, които тя забива, за изкуството да вдишваш..

публикувано на 30.09.20 в 16:10
Откриване на изложбата „Home Sweet Home“ на Надя Шурел

Европейски ден на езиците – онлайн до 2 октомври

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. на 26-ти септември по инициатива на Съвета на Европа за насърчаване многоезичието в Европа. Тази година събитието в България е онлайн от 30 септември до 2 октомври и ще бъде достъпно за всеки от всяко място в страната. Културни институти и посолства на 19 държави са приготвили интерактивни и забавни..

публикувано на 30.09.20 в 15:55

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова. „Аз сега излизам от този..

публикувано на 30.09.20 в 13:25
Проф. Милена Цанева

Всичко в този живот е интересно, но най-важна е любовта

„Броеница. Из гънките на паметта“ – така е нарекла своята мемоарна книга професор Милена Цанева, литераторка, автор на 14 книги, дългогодишна преподавателка в Софийския университет. Едва ли има човек, който някога се е занимавал с литература и не е чел нейните книги, посветени на Иван Вазов. В мемоарите ѝ оживяват картини от някогашна София,..

публикувано на 30.09.20 в 10:05

„Стената“ – пространство за графити в Квадрат 500

Националната галерия отваря вратите на Квадрат 500 за най-добрите български графити артисти в рамките на дългосрочния проект „Стената“. В атриума на Квадрат 500, сред скулптурите от постоянната експозиция, авторите получават своя собствена стена, на която първо рисуват пред публика, а след това произведенията им остават изложени около половин..

публикувано на 29.09.20 в 16:42