Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мартина и Йозеф Птачкови заедно срещу тормоза

Снимка: @sofiaczechcentre

„Всички трябва да се справяме с различни предизвикателства и страхове, хайде да го направим заедно!“ Тази покана ни отправят Мартина и Йозеф Птачкови от Чехия. Те са брат и сестра, които застават рамо до рамо в борбата срещу насилието.

Мартина Птачкова е осемкратен световен шампион по кикбокс и първата чехкиня, която печели титлата световен шампион в категорията hand to hand combat. Тренира в НАТО и Брюксел, посланик на добра воля на Министерството на външните работи. Включена е в 24-те най-значими личности на годината, оценена от списание „Форбс“.

Йозеф Птачек е четирикратен световен шампион и седемкратен световен вицешампион по Grappling. Той е треньор по бойни спортове и също тренира в НАТО и Брюксел. Занимава се с различни проекти против насилието и тормоза.

И двамата са били жертви на тормоз в определен период от живота си, но успяват да го преодолеят чрез спорта. Тяхната цял е чрез бойните спортове да ни научат на основна самозащита, умение да се справяме с всяка ситуация, да намираме себе си и да се борим с проблемите си. Програмата им се състои от физическа и ментална подготовка.

България също е част от техния проект срещу тормоза. Те посетиха София и Варна, за да го представят. Каква е тяхната лична история, откъде са тръгнали и за какво мечтаят – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой е Майкъл Балинт и какво представлява неговият подход

Въпреки прогнозите, че изкуственият интелект в близко бъдеще ще замени лекарите, всички знаем, че връзката лекар-пациент е от ключово значение. От античността до днес в медицината съществува убеждението, че дорбият лекар лекува не болестта, а човека. Балинтовият подход най-общо почива върху това убеждение. Той се фокусира върху взаимоотношенията между..

публикувано на 30.09.20 в 12:44

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Световната здравна организация използва определението "социално значими заболявания" - това са онези болести, които се увеличават, водят но смъртност и нанасят големи социални загуби. Тук попадат и заболяванията, които водят до пълна или частична загуба на зрението. Сред тях са: катаракта, т.нар."перде"- водеща причина за обратима слепота в световен..

публикувано на 30.09.20 в 12:15

Търговците нямат работа в гората

" Само 56 км е пътят Царево - Малко Търново, но се минава за час и половина. Пътят е страшен и опасен . Не може да се шофира с повече от 20 км/час, защото дупките са много и големи”, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Лошият път е проблем за местните жители и туристите, но не е пречка за тировете, които всекидневно изнасят дървен материал от..

публикувано на 30.09.20 в 11:48

"Легенди без граница" - проект, който обединява Странджа

"Последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго, което не е съвсем Азия Исках да отида на местата, които през моето детство бяха забранени, тъй като попадаха в силно милитаризирани гранични райони, да посетя всичките градове и градчета, реки и гори, които..

публикувано на 30.09.20 в 09:46
Красимир Гаджоков

Красимир Гаджоков за медийните клевети в България

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“, който сайт проучва собствеността на медиите, фалшивите новини, речта на омразата в тях, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо е добавил нов критерии за оценка на медиите – „Медии осъдени за клевета“...

обновено на 29.09.20 в 14:47