Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ленард Коен: Смятам да живея вечно

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За всяко душевно състояние, за всеки момент от живота във всяка възраст, има песен на Ленард Коен. 

"За мнозина от нас, Ленард Коен е най-великият автор на песни. Напълно уникален е и е невъзможно да го имитираш, колкото и да се стараеш", казва за него не кой да е, а Ник Кейв, който прави кавъри на Avalanche, I`m Your Man и Suzanne.

Ленард Норман Коен се ражда на 21 септември 1934 г. в Квебек. Учи се да свири на китара като юноша, а под въздействието на Федерико Гарсия Лорка се обръща към поезията. След като завършва университета Макгил, се мести на гръцкия остров Хидра, където си купува къща за 1500 долара от фонд, завещан от баща му, който умира, когато Ленард е на 9 години. Докато живее на Хидра, Коен публикува първата си стихосбирка Flowers for Hitler (1964) и романите The Favourite Game (1963) и "Красиви неудачници" (1966).

През 1966 Коен отива в Ню Йорк, където се движи в една среда с Анди Уорхол, Велвет Ъндърграунд и Нико. Тъкмо нейният отегчен, унил маниер на пеене и сценично поведение му оказва влияние, което се долавя в албума Songs of Leonard Cohen от 1967 г.

През 70-те Коен де отправя на първото си от множеството дълги, наситени турнета, които ще предприеме в хода на дългата си кариера. "Една от причините да правя турнета е, че срещам хора – казва той пред сп. "Ролинг стоун". За мен това е форма на разузнаване. Приемам себе си като човек на военна мисия, а не като гражданин." 

През 1984 той издава Various Positions, където е една от най-прочутите му песни Hallelujah – медитация върху любовта, секса и музиката – песен, чиято сила и въздействие светът открива чак през 1994 г. заради кавъра на Джеф Бъкли, който я прави известна (Бъкли не е първият изпълнител с кавър върху Hallelujah, преди това я пресъздава Джон Кейдж). Величието ѝ никога не е било забелязано от звукозаписната компания, впрочем. Помни се как изпълнителният директор на "Кълъмбия рекърдс" многократно казвал: "Виж, Ленард, ние знаем, че си велик, но не знаем дали си що-годе добър". 

Въпреки това лейбълът издаваи следващите му албуми: I’m Your Man от 1988 и The Future от 1992.

През 1995 Коен отива в будистки център в Лос Анджелис, става будистки монах и приема името Джикан (Тишина). Задълженията му включват да готви за наставника си, свещеник и дългогодишен ментор на Коен, който умира през 2004 на 104 години. Коен нарушава музикалното си мълчание през 2001 г. с Ten New Songs и Dear Heather (2004). Въпреки че никога не се отрича от юдаизма и спазва шабат, Коен го съчетава с будизма, за да облекчава депресивните епизоди, които го съпътстват през целия му живот.

Последният етап от кариерата му започва през 2005-а, когато дъщерята на композитора Лорка Коен започва да подозира дългогодишния мениджър на баща си Кели Линч в злоупотреби. Оказва се, че Линч е отскубнал повече от 5 милиона долара. За да попълни дупката, Коен предприема епично турне, в което изнася над 387 от 2008-а до 2013-а. Същевременно продължава да издава албуми: Old Ideas излиза през 2012 г. – ден след осемдесетия му рожден ден.

Тогава Коен казва: "Осъзнаваш, че зависиш от определена издръжливост, която не е твоя, за да я управляваш, но пък е упорита. И ако усетиш тази издръжливост или капацитета си да продължиш, тя означава много повече на тази възраст, отколкото на 30, когато си я приемал за даденост."

Когато турнето завършва през декември 2013-а, Коен изчезва от публичното внимание. През октомври 2016-а издава You Want It Darker. Албумът е продуциран от сина му Адам. Заради силни болки в гърба Коен не може да напуска дома си, тъй че синът му прикрепя микрофон на кухненската маса и записва материала на лаптоп. Албумът е посрещнат със суперлативи. 

"Готов съм да умра – казва Коен малко след излизането му. – Надявам се, да не е твърде неудобно. Това е всичко от мен."

А малко по-късно с типичнто си чувство за хумор казва, че е "преувеличавал": "Винаги съм си падал по драматизирането. Смятам да живея вечно."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20