Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Галерия "Сариев" и Office for Art създават Кръг на приятели за българско изкуство

БНР Новини
Снимка: Sariev Gallery

Галерия "Сариев", Пловдив и Office for Art, Берлин започват нова съвместна инициатива за създаване на асоциация Circle of Friends for Bulgarian Art – Кръг на приятели за българско изкуство.

Асоциацията е създадена от Веселина Сариева от пловдивската Галерия "Сариев", Райналд Шумахер и Натали Хойос  от Office for Art, Берлин. През следващите месеци инициативата ще бъде съпроводена от изложби, срещи с художници, произведения на изкуството и дейци в областта на културата, което ще доведе до официалното основаване на Кръга от приятели. Първите стъпки в тази посока са маркирани с поредица от изложби „Сила на привличане“. 

„Кръгът ще поставя въпросите за това, как се развива съвременното изкуство, как функционира в особени обстоятелства като днешните, как се променя, кое е важно за българската сцена, казва Катрин Сариева. 

Важно е, защото то има нужда от хора, които го подкрепят реално, като колекционери, изкуствоведи, галеристи и самите художници. Така ще се даде възможност за един по-голям диалог, как да се развива българското съвременно изкуство сега във функционирането на целия пазар на изкуство. 

Кръгът ще говори за неговото бъдеще. И все пак, за да пробие на световна сцена, трябва да има протекционистка политика“, смята Катрин Сариева, като подкрепя мнението си с това, че големи галерии с огромни възможности на панаирите са подкрепяни от техните държави. 

Защото те знаят, че това, което се показва, е капитал за държавата. Поредицата „Сила на привличане“, с която започва инициативата, поставя въпросите за стойността на изкуството, как то се осъществява и къде е мястото на твореца и галерията днес. А това са все въпроси, които ще ни занимават в бъдеще, смята Катрин Сариева. Повече за Асоциацията и нейните цели чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративно изображение

Спешно усвояване на останалите за 2020-а средства искат филмовите дейци

Филмовите организации подготвят писмо до Националния филмов център и Министерство на културата за необходимостта спешно да се вземат мерки по преструктурирането на останалите заради пандемията от коронавируса пари в НФЦ за финансиране на българско кинопроизводство.  Парите, останали от тази година, трябва да бъдат усвоени, за да не се връщат в..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за Македония, за Стара София и други малки и големи градчета   и селца.  Архивът му е невероятна..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Отиде си писателят Александър Томов

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова.  Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на..

публикувано на 22.10.20 в 13:01

150 години от рождението на Иван Бунин

Иван Бунин (1870–1953) е световноизвестен поет и белетрист, почетен академик на Петербургската академия на науките в секцията за изящна словесност (1909), първият руски писател, носител на Нобеловата награда за литература (1933). Първоначално пише публицистика и поезия, по-късно проза, най-вече къси разкази. Емигрира от Русия през 1919 г. и се установява..

публикувано на 22.10.20 в 12:44
Стивън Фрай

Смъртни и чудовища, походи и приключения или "Герои"-те на Фрай

Творци на съдбата си ли сме или просто следваме предопределението? Родословието ли прави героя или той кове съдбата си, извършвайки безброй подвизи? Каква тежест имат благословията и проклятието в живота? - Тези въпроси по един или друг начин си задаваме до днес, а рамката на разсъжденията ни е оформена от античните митове. Историите за Язон и Херакъл,..

публикувано на 22.10.20 в 10:28