Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Снимка: Стопкадър YouTube

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция.

Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава за Лондон със стипендия за Кралския музикален колеж. Светът го познава и като съпруг на австралийското драматично колоратурно сопрано – Джоан Съдърланд. От 1954 г. те стават дуо не само на сцената, но и в живота. Бонинг дирижира всички представления на австралийската прима от 1962 до нейното оттегляне през 90-те години на ХХ век. Но за да се случи това, години преди това съдбата се намесва по странен начин. На един от оперните рецитали титулярът диригент се разболява, а заместникът му попада в пътен инцидент. Това обаче отваря пространството за Бонинг!

През цялата си бляскава кариера Бонинг дирижира във водещите оперни театри в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Азия. Придобива световна слава като изследовател на италианското белкантово пеене. Смятан е за един от водещите интерпретатори на музикалния театър на 18-и и ранния 19-и век.

В предаването „На опера в събота“ на 26 септември от 20 часа ще звучи пълен запис на  операта „Семирамида“ от Джоакино Росини под диригентството на Ричард Бонинг

Действащи лица и изпълнители:
• Семирамида, царица на Вавилон (сопрано) – Джоан Съдърланд
• Арзаче, млад войн, син на Семирамида (мецосопрано) – Мерилин Хорн
• Асур, принц на Бело (бас) – Жозеф Руло
• Идрено, индийски принц (тенор) – Джон Серж
• Азема, принцеса на Бело (сопрано) – Патрисиа Кларк
• Митране, началник на царската гвардия (тенор) – Лесли Фейзън
• Орое - върховен жрец (бас) – Спиро Малас
• сянка на цар Нино (бас) – Майкъл Лангдън
Амброзиански оперен хор, Лондонски симфоничен оркестър, диригент Ричард Бонинг

Съдържание на „Семирамида“ от Росини

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкусителната Далила на Агнес Балтса

Това е едно от великите артистични достижения на прочутото мецосопрано в шедьовъра на Сен-Санс „Самсон и Далила“ – брилянтен запис за Philips от 1989 година. А партньорството им с Хосе Карерас наистина е за завист. Наричат ги идеалната сценична двойка – мечта за всеки диригент и режисьор! Сър Колин Дейвис ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио...

публикувано на 17.10.20 в 08:55
Явор Желев

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в петъчната вечер на 16 октомври в обичайния час преди полунощ. В това издание на предаването ще..

публикувано на 16.10.20 в 13:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2020 година

16 октомври 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Капричо в си бемол мажор BWV 992. 3.11 часа – Фридерик Шопен (1810-1849), Ноктюрно № 7 в до диез минор, oп. 27 № 1. 3.16 часа – Роберт Шуман (1810-1856), Крайслериана, oп. 16. 3.45 часа – Ракел Гарсия-Томáс (р. 1984), „Старият ми грамофон“ № 1. 3.56 часа – Дьорд Лигети (1923-2006), Етюди № 15..

публикувано на 16.10.20 в 10:05
Зефира Вълова

В „Метроном” – бароков концерт от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив

В информационно-музикалното предаване „Метроном” ще чуете ехо от пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”, който бе първопроходникът в завръщането на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина за пандемията Covid-19. Ще излъчим концерта на Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот..

публикувано на 15.10.20 в 13:22

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс

Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет Действащи лица: • Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран • Самсон, водач на юдеите – тенор • Върховен жрец – баритон • Абимелех, сатрап на Газа – бас • Старият юдеин – бас Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.) Първо действие Евреите са се събрали на..

публикувано на 15.10.20 в 13:14