Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Пенчо Бейков

Пенчо Бейков
Снимка: http://olympicbg.org

Пенчо Бейков е дългогодишен стипендиант на фондация „Еврика“ и медалист от Международни олимпиади по  химия.

За себе си признава, че е много любопитен,  че не си позволява да му е скучно, че е впечатлен от романа на Джордж Оруел „
1984“, че обича с приятелите си да спортува, а шиенето пък го провокира да взима сложни решения, подобни на задачите във висшата математика.
Но преди всичко е химията. С него се срещна Михайлина Павлова. Чуйте разговора им!


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
църква

Накъде води улица "Ловджийска"?

Надвисналите сивкави облаци над страната и почти зимната  обстановка предразполагат към един задушевен и безкрайно  интересен разговор за единственото село в България, чиято централна улица се нарича "Ловджийска" и която води до местната църква. Председателят на местната Ловна дружинка Владимир Ангелов разказва за родопското село Чурен и за неговите..

публикувано на 01.12.22 в 17:35

Може ли Благоевград да се превърне в успешен предприемачески хъб?

Студентската организация StartUP@Blagoevgrad към Американския университет в България  проведе на 30 ноември за десета поредна година конференция за млади предприемачи в Благоевград. Това е най-мащабната инициатива на клуба и представя множество обучителни и мотивационни лекции под формата на презентации, както и бизнес "работилници“...

публикувано на 01.12.22 в 17:20
Татяна Слепцова – Тита

Кожата, в която живея

Заглавието на този текст почти на шега дублира заглавието на филма на Педро Алмодовар ог 2011 г. с участието на Антонио Бандерас. Започвам този текст така, защото по-надолу става дума и за кожа, и за кино. Татяна Слепцова – Тита е художничка, майка, и театрален и филмов гримьор. Кое от тях е първо – не е така важно, поне за този текст. По-важното е, че..

публикувано на 01.12.22 в 15:10

Какви са възможностите за обучение в Австрия и Германия?

Всяка година Германия и Австрия приемат хиляди български студенти , предвид високото качество на образованието и факта, че образованието в държавните университети е безплатно. Заплащат се административни такси, които достигат няколкостотин евро. Разбира се, има много възможности за различни видове стипендии, както и за намиране на работа. "В..

публикувано на 01.12.22 в 13:27

Създател на столичен клуб: Ние сме скритото бижу на Европа

Кои са темите на деня на Мартин Михайлов, създател на едни от най-добрите Столични музикални клубове?  “Доста често се налага да се заглеждам в политическата обстановка, все пак от това зависи средата, в която съществуваме. Винаги е по-добре да имаме едни общоприети правила, които да се спазват и да има някакъв орган, който да успява да..

публикувано на 01.12.22 в 11:09