Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера на Камерната опера в Благоевград

4
Моменти от творческия работен процес на „Парадокси“
Снимка: @georgidimitrovbaritone

От февруари Благоевградската камерна опера има нов директор. Това е Лина Ангелова, която вече веднъж е ръководила театъра. Почти веднага след назначаването ѝ започва пандемичната криза, която спира всякакви проекти. Успяват само да проведат конкурс за солисти, но те са назначени доста по-късно. Назначават и нов диригент, младата Светлана Галианова.

„Добре е, че ни предстоеше лято. Първият ни концерт беше на 24 май-деня на Благоевград, когато операта се включи в общинските тържества“ – казва Лина Ангелова.

Следват още няколко концерта и детски представления на открито през летните месеци на различни места в града. Гостуват със спектакъл на операта „Бастиен и Бастиена“ на Моцарт и с гала концерт в Банско.
Новият сезон откриха на 16 септември с концерт, който след това повтарят в Петрич.

Докато трае карантината определят и първата постановка триптиха „Парадокси“ от Парашкев Хаджиев. Подготвят нотите, щимовете и всеки започва да се готви в очакване да отпаднат забраните. Режисьор ще бъде Петко Бонев, на пулта за премиерата ще застане Светослав Лазаров, а след това спектакъла ще поеме Светлана Галианова. Декорът и костюмите са на Манол Стоянов. Творбата е по три разказа на О`Хенри –„Развод“, „Крадецът“, „Подаръците“. Либретото е на Петко Райков, премиерата е била 1982 г. в Плевен. В ролите ще участват сопраните Таня Лазарова и Венера Мелеки, баритонът Георги Димитров, басът Пламен Кумпиков.

Моменти от творческия работен процес на „Парадокси“
Премиерните спектакли са предвидени за 30 септември и 1 октомври.
Започват да готвят и юбилея на театъра създаден през 1972 г., като неин създател и първи ръководител е Пламен Карталов.

Следващата премиера в Благоевград ще бъде „Бохеми“ на Пучини.
Със спектакъла „Парадокси“ Камерна опера-Благоевград ще участва във втория фестивал на камерната опера в София. Представлението ще бъде на 18 октомври в НДК, зала „Люмиер“.

В звуковия файл чуйте какво разказа Лина Ангелова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра..

публикувано на 26.11.20 в 09:25