Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пътешествие из земята на хобитите

7
Петър Бозаджиев
Снимка: личен архив

Поемаме към Земята на хобитите, в която всъщност няма хобити, но е изпълнена с възможности за магически приключения. В това издание на рубриката за пътешествия "География на сетивата", традиционно представяна в предаването "Семейно радио", гостува Петър Бозаджиев.  С него поемаме на пътешествие към далечни и екзотични места, за да се озовем накрая в приказна Нова Зеландия.

Петър работи в компания за маркетингови проучвания, но пътешественическата му биография показва, че се интересува и от друг тип "проучвания". До този момент Петър е посетил 37 държави, а спътник в пътешествията е неговата съпруга. Естествено, голяма част от дестинациите са в Европа, бил е в САЩ и Канада, а през 2016 г. професионалните ангажименти отвеждат него и съпругата му за две години в Сингапур. Това им дава възможност да посят много от държавите в Югоизточна Азия, сред които Виетнам, Лаос, Филипините, Индонезия. 

В разговора си с Ирина Вълчанова Петър Бозаджиев си спомня за Сингапур и затова колко много му е допадал престоят там. Когато идва моментът да се приберат в България, Петър и съпругата му решават да осъществят идеята на техен колега и да си направят двумесечно пътешествие по прибиране. От Сингапур летят до Нова Зеландия, където прекарват 20 дни, пътувайки с кола от Окланд до Уелингтън, посещават Австралия, а сетне се оправят към Токио, Киото и Осака в Япония. Накрая им остава време и за Сеул и Пекин, а пътуването им приключва с транссибирската железница до Москва и самолет до София.

Пътуването в Нова Зеландия обаче остава тяхното най-голямо приключение. Отнема им доста време да го организират, но това не означава, че не им е била нужна и известна доза авантюризъм. Двамата имали добра представа за природата на Нова Зеландия, придобита най-вече от снимки и разкази на други пътешественици, както и от филмите по фентъзи романа "Властелина на пръстените", заснети там, но островната държава нахвърля всички техни очаквания.

В звуковия файл можете да чуете разказ за многобройните впечатления на Петър от това вълшебно място, за красивата и екзотична природа, съчетаваща заливи, фиорди, планини, полета, пустини, но и от приветливостта и гостоприемството на местните хора. Ще научите и за Пирата Джо, сапунения гейзер и още много любопитни истории.

Снимките в галерията са предоставени от Петър Бозаджиев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дума на годината? Твърде много са

За първа година Оксфордският речник на английския език предпочете да не избере дума на годината, заявявайки, че 2020 е "година, която не може да се опише с една дума", вместо да се спре на "коронавирус" или "локдаун". Проследявайки огромен корпус от над 11 милиарда думи, намерени в уеббазирани новини, блогове и други текстови източници, лексикографите..

публикувано на 24.11.20 в 11:57
Весела Георгиева

Еврика! Успешни българи: Весела Георгиева

Тя е родена и израснала в Казанлък. Тук завършва и средното си образование в местната ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ с профил „География и икономика с английски език“. Веднага кандидатства и я приемат „Библиотечно-информационни науки“ в СУ „Св. Климент Охридски“ при катедра БИНКП. Миналата година завършва магистърска степен „Мениджмънт и..

публикувано на 23.11.20 в 16:45

Яла, където леопардът е цар

Ако искате да видите леопард в Националния парк Яла в Шри Ланка трябва да станете най-късно в три часа през нощта. Повярвайте, всяка секунда безсъние си струва. Царството на големите котки се намира на 309 км от столицата Коломбо. Петнистите красавци лениво се изтягат и правят слънчеви бани на върха на планината Вепандения. Те се изтягат по клоните..

публикувано на 21.11.20 в 09:50

Косвените жертви на пандемията

В условията на пандемия технологичните устройства и екраните станаха основно средство за комуникация, работа, учене, забавление. Не е чудно, че все повече хора се оплакват, че зрението им се е влошило по време на затварянето у дома. Повечето хора са убедени, че екраните влияят зле на очите. Според специалистите обаче, не е точно така. " Знаем, че..

публикувано на 19.11.20 в 13:19
Проф. Стоян Буров

За българския език и българското лоби във Виетнам

Освен известните „виетнамски работници“ от времето на социалистическия интернационализъм, в страната ни пребивават и студенти от далечната азиатска държава. Усвояването на езика ни е истинско изпитание за тях. То започва в родината им, където ги обучават български преподаватели, и продължава в нашите висши училища. За тях България е страната,..

обновено на 18.11.20 в 11:28