Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хуморът като терапия

Шломо (Мони) Мошонов
Снимка: Eli Mohar, 2006

В Израел има едно изпитано средство срещу тъгата, предизвикана от всякакви бедствия – природни и социални – войни, епидемия, етнически конфликти. Това е хуморът. Разбира се, има просто клоунада, има и дълбока сатира, заради която неведнъж политиците са искали да затрият телевизионни или радио предавания. Но за народа това е глътката въздух, която им помага да преодолеят поредното изпитание. 

Един от най-изявените хумористи на Израел Мони Мошонов е с български корени – от Сливен. 

Комик, актьор в театъра и киното, режисьор, сценарист и телевизионен водещ, Шломо (Мони) Мошонов е роден през 1951 г. в Рамла, в семейство, което имигрира в Израел от София, България. Баща му Моше, който е учил право в София, продава текстилни стоки на пазара в Рамла. Мошонов израства в този град. След като учи драма в университета в Тел Авив, присъединява се в театъра Хайфа, като остава в групата за пет години. През 1977 г. прави първата си поява във филма "Masa Alunkot". Повече от 20 години е водещ на популярни развлекателни предавания в телевизията. През 2014 г. участва в българския филм "Пътят към Коста дел Маресме" – българското предложение за "Оскар" за „Най-добър чуждоезичен филм“.

С Мони Мошонов разговаря кор. на БНР в Тел Авив Искра Декало.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роман, вдъхновен от самия Бертолучи

В книгата си “Мечтатели” Гилбърт Адеър разказва, че подтикът да смени заглавието на своя роман дошъл от именития режисьор. Така заглавието “Блажени невинните” се превръща в “Мечтатели”. Романът, написан през 1998 година, става популярен пет години по-късно. Бертолучи вижда в тази история искрата, от която се раждат добрите филми. "Не за..

публикувано на 01.12.20 в 18:25

Мира Добрева събра истории за смисъла на живота в книга

38 документални разказа е избрала от своите 100 срещи със столетници популярната телевизионната журналистка Мира Добрева и ги е включила в новата си книга „Столетниците – благословия или орисия“. Елегантното томче със житейски истории засяга важните за всяко битие теми за завистта, смисъла на живота, брака, любовта, изневярата, младостта,..

публикувано на 01.12.20 в 16:15

„Не“ на живота по инерция, казва пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков „Уроци по немски“

Кога човек осъществява пряка близост със своето отчуждение? Когато напълно се разочарова от изборите, които е направил в живота си? Когато погледне в огледалото и не разпознае очите, които го гледат? Когато отказва да види, че усещането за принадлежност към сакралното място, което нарича „дом“, не се крепи на географски ширини и стандарти на..

публикувано на 01.12.20 в 15:47
Мария Илиева

Мария Илиева: Важно е психически да се запазим, физически някак ще оцелеем

"Хубава утрин! Днес е един, изпълнен с много усмивки, щастие, любов, приятелство и добрина, ден. Нека да започне едно хубаво надграждане до коледно-новогодишните празници, когато домовете ни да се изпълнят със светлина и щастие" – възкликва п евицата Мария Илиева, която днес има рожден ден и е Главен герой в "Нашият ден".  "Всяка година посрещам..

публикувано на 01.12.20 в 12:05

Честит рожден ден, господин Кьонигсберг

Алън Стюарт Кьонигсберг, известен повече като Уди Алън, се ражда на 1 декември, 1935. "Всъщност съм роден на 30 ноември, – пише той в автобиографията си "Без повод", която предстои да излезе на български до края на месеца. –  Но родителите ми променили датата, за да мога да започна на чисто от първо число. Това не ми е осигурило никакво предимство в..

публикувано на 01.12.20 в 11:40