Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Енчо Господинов: Световната политика силно обеднява откъм морални лидери

Гласът на хуманността не се чува много добре, не е достатъчно силен

| обновено на 13.10.20 в 12:29
Снимка: sbj-bg.eu

Главен герой в "Нашият ден" е Енчо Господинов – най-яркият български хуманитарен дипломат, представител и заместник-генерален секретар на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в ООН, преди това легендарен журналист, репортер и зам. главен редактор на славния в. "Поглед". В "Нашият ден" той представи новата си книга „Сянката на петнистия кон“ – жанрово нестандартна, изпълнена със спомените от детството, репортерските истории, дипломатическите срещи и още много прозиращи зад думите образи и силуети на световни лидери, интелектуалци и духовни водачи.

Като журналист и репортер във в. „Поглед” Енчо Господинов отразява събитията от най-горещите точки на света, отразявал е 5 войни (във Виетнам, Афганистан, Никарагуа, войните в Близкия изток), множество международни конфликти и важни дипломатически срещи като тези между Рейгън и Горбачов например. 

Вълнуващите разкази на Енчо Господинов за предизвикателството да бъдеш военен кореспондент са от времето преди той да започне да работи ежедневно със световни фигури като Бил Клинтън и Кофи Анан, Бан Ки-мун и Джефри Сакс, с бившия шеф на Световната банка Джеймс Уолфенсън и с много други – т.е. отпреди повече от 20 години. Ето как Джордж Рийд (дългогодишен кореспондент на Би Би Си, по-късно британски депутат и шеф на Шотландския парламент) го представя през 2005 година преди негова лекция пред Шотландския парламент: „Това е Енчо Господинов, бивш журналист от славния български в. „Поглед”. Сега е само посланик в ООН в Ню Йорк.” 

"Липса на морал има в световната политика. Винаги съм си мислел, че бедата на днешната политика, а и журналистика, не е, че беше използван обеднен уран в бивша Югославия, когато падаха бомбите над Белград, а че има обеднен морал в днешната политика и в голяма част от днешната журналистика."

"Намалява оптимизмът. Политиците по-малко мислят за хората, които ги избират или смятат, че ги избират. Гласът на хуманността невинаги се чува много добре, недостатъчно силен е. Политиците винаги намират начин да извъртят нещата да говорят за други – не по-малко важни въпроси, но по-малко човешки. Занимават ни с железария, оръжия, самолети... И това го вършат всички държави..."

Енчо Господинов с горчивина коментира, че "днес има едно голямо и силно обедняване на световната политика откъм морални лидери, които да ни изведат в по-спокойни води."

"Човешката душа е такава, че винаги е разпъната на кръст – това е житейският кръст, не кръстът на Голгота, не Червеният кръст..." – обобщава журналистът.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланията на Ян Палах

Ян Палах е може би най-точното олицетворение на думите "Да изгориш за демокрацията". На 19 януари през 1969 г. той умира от раните си, след като няколко дни преди това (на 16 януари) се самозапалва на Вацлавския площад в Прага в знак на протест. Това крайно действие има своя предистория и е свързано с Пражката пролет. Ян Палах е чешки студент, който се..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Какво се случва в таксито, когато в него звучи радиопрограма за култура

Какво се случва в едно такси, когато в него започне да звучи радиопрограма за култура. Таксиметровият шофьор Детелин Данаилов разказва в "Нашият ден" за жената, която оставя бакшиш заради хубавата приказка, за преживяването клиент да поиска да остане в таксито, за да дослуша своята, за променящото се или пък не отношение към класическата музика.  Какво..

публикувано на 19.01.21 в 12:35
Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“

Ана-Мария Кръстева: Ако усетим любовта, ще дойде и вярата

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Главен герой в "Нашият ден" е Ана-Мария Кръстева, д-р по богословие и автор и водещ на предаването "Благовестие" по програма „Христо Ботев“. Взаимоотношенията между Църква и радио започват още преди да се..

публикувано на 18.01.21 в 17:50

Пейо Яворов и българският национален идеал

Все по-трудно става да се привлече и задържи вниманието на хората върху важността на културното наследство и на това какво черпим от личности като Яворов. Пейо Яворов – само споменаването на това име внася различна енергия...  Рубриката "Terra Култура" разказва  за културното наследство на Пейо К. Яворов. Иво Милтенов , изследовател и дългогодишен..

обновено на 18.01.21 в 15:31

Защо е важно сградите да имат технически паспорт

Какво представляват техническите паспорти на сградите, задължителни ли са, има ли краен срок за получаването им, кой ще ги изработи и кой ще заплати цената? Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите, конструктивни, енергийни характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и..

обновено на 18.01.21 в 11:53