Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От реч на омразата до действие от омраза

Синагогата в Хамбург, пред която на 4 октомври мъж нападна еврейски студенти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След по-малко от месец се навършват 82 години от Кристалната нощ в Германия. От много години насам фашизоидни екстремисти използват еврейските празници, за да нападат хора и места, свързани с еврейската общност. Миналата седмица еврейската общност от цял свят отбеляза своя празник Сукот. Една от традициите по време на празника е била стопаните да правят колиба (сука) пред дома си и да сервират вътре нещо за хапване и пийване. Всеки минаващ е могъл да влезе, да седне и да се почерпи със стопаните. Не е сигурно дали още се спазва тази традиция, но духът ѝ се е запазил – да се благодари на Бог за даденото, като се сподели трапезата с всички. 

И точно на този ден, по време на тазгодишния празник, крайно десен екстремист нападна и рани тежко студенти, излизащи от синагогата в Хамбург. Това – в центъра на обединена Европа. У нас пък по стените на подлези и сгради продължават да се набиват в очи свастики със заплашителни надписи срещу нашите сънародници от еврейски и ромски произход. 

Юлия Дандолова – изпълнителен директор на ОЕБ Шалом и Орхан Тахир – юрист, политолог и ромски активист, търсят отговор на въпросите защо зачестяват случаите на антисемитизъм, ксенофобия и расизъм и колко голям е данък „конформизъм“ в обществата на обединена Европа; как от речта на омразата се стига до действията от омраза – чуйте разговора в предаването „Познати и непознати“.


Защо във Великобритания и Белгия ксенофобията, расизмът и антисемитизмът не са така ярко изразени, както в България; защо наши институции и политици реагират на подобни прояви неадекватно и защо един юрист, политолог и ромски активист предпочита да бъде представян като гражданин, избрал да живее в Белгия – за всичко това разказва Орхан Тахир. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35