Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба, посветена на жените, показват в Чешкия център

„Чешките героини, Първите жени, Аз съм българка“ са три проекта, обединени в изложба, която показва значими жени от историята на Чехия, Словакия и България.

Експозицията отбелязва 100-годишнината от дипломатическите отношения между България и Чехословакия и 100-годишнината от овластяването на жените в Чехословакия. Тя се организира от Чешкия център, Посолството на Чешката република, Посолството на Словакия и Издателство "Сиела".

Първият проект „Чешките героини“ представя 15 от общо 50 портрета на забележителни жени от чешката история и съвремието, които са оставили важни следи в историята и настоящето не само на Чехия.

Сред тях са портретите на княгиня Людмила, Мадлин Олбрайт, Мартина Навратилова, режисьора Вера Хикилова, олимпийската шампионка Дана Запаткова, писателката Божена Немцова, чиято 200-годишнина от рождението се отбелязва тази година.

Портретите са рисувани от студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен.

Придружаващите текстове към портретите са на историчката Ленка Кржижова и писателката Катержина Тучкова.

Изложбата на Посолството на Словакия „Първите жени“ показва чрез фотографии историите на 9 словачки, които са известни като първи в различни области – наука, култура, спорт.

Целият проект с всички жени 15 първи жени на Словакия може да се види на уеб платформата www.prvezeny.sk.

Българският проект „Аз съм българка“ представя изданието: „Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета“ на Петя Александрова. 15 от портретите са изложени, а останалите се прожектират на монитор.

Сред тях са първата българска околосветска пътешественичка и писателка Анка Ламбрева, учителката и дарител Мария Влайкова, Ванга.

Графичната концепция е на Капка Кънева

Българските творци, осъществили този проект, работят във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство. Това са: Текла Алексиева, Анжела Минкова, Гергана Дзингарова, Елица Димитрова, Росица Ралева, Милена Вълнарова, Дора Иванова, Елена Панайотова, Капка Кънева, Светлана Мирчева, Моника Попова, Вяра Бояджиева, Михаела Караджова, Миглена Папазова и Ася Колева.

„Даваме специално място в галерията ни на жените от чешката и словашката история и култура, които са познати на българската публика. Тази изложба отбелязва и 100-годишнината от приемането на чехословашката конституция, която прави жените равнопоставени и им дава право да гласуват“ – казва Силвия Дерибеева от Чешкия център в София.

Изложбата „Чешките героини, Първите жени, Аз съм българка“ можете видите до 3 ноември в галерията на Чешкия център в София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметта за 100 лица на българския театър, съхранена във фотоалбум

Сто незабравими български актьори намират място между страниците на новия луксозен фотоалбум, озаглавен „100 лица на театъра“. Те са представени чрез кратки биографии и повече от 500 снимки, някои от които показани за първи път, уловили мигове от полета им на сцената. Точно това е и целта на албума – да отдаде почит към паметта на актьорите и..

публикувано на 28.10.20 в 15:50
Д-р Джон Кабат-Зин

Защо е важно да сме осъзнати в условията на Covid кризата

Джон Кабат-Зин е сред най-ярките фигури в движението за осъзнатост (mindfulness) и автор на поредицата „Медитацията не е това, което мислите “ , „ Пробуждане без усилие “ , „ Целебната сила на осъзнатостта “ и „ Осъзнатост за всички “ . Американският автор ще се срещне с българските читатели на 28 октомври от 18.30 часа . Той ще..

публикувано на 28.10.20 в 13:30

"Преображение" и тайната на Рафаело

"Рафаело" освен име на популярна марка бонбони е един от тримата велики художници на Ренесанса, останал завинаги с ангелските лица на своите мадони и с прочутата "Атинска школа", разбира се.  Рафаело е и персонаж в едноименния роман на италианския писател Франческо Фиорети. Дебютният роман на Фиорети „Тайната книга на Данте“ (2011) месеци наред е на..

публикувано на 28.10.20 в 11:25

„Нахлуване в пейзажа“ – изложба на Аделина Попнеделева

В галерия „Сердика" (артпространство на Женския пазар) можете да видите самостоятелната изложба на художничката Аделина Попнеделева, която има заглавие: „Нахлуване в пейзажа“. Художничката използва маслени, акрилни и акварелни бои върху платно, а в някои от картините присъстват колажирани редимейд (ready-made) обекти и бродерия. Веднага..

публикувано на 27.10.20 в 14:53

Отиде си Негрита Георгиева – живата памет на Радиотеатъра

Отиде си живата памет на Радиотеатъра през последните 40 години  Негрита Георгиева. Тя беше дългогодишен координатор на екип Драматургични форми. Негрита задаваше ритъма на редакцията. Човек с голяма усмивка и слънчева и лъчезарна душа.  Както самата тя казваше, „много е важно как ще посрещнеш хората, преди да влязат в студиото, по какъв начин, с..

публикувано на 27.10.20 в 12:55