Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо беше спряно строителството на комплекса Nоvе Ноmеѕ в Красно село

Илюстративно изображение
Снимка: БГНЕС

Koмплeĸcът oт зaтвopeн тип Nоvе Ноmеѕ предвиждаше върху терен 27 дка на бившия "Балканкар инженеринг" в столичния квартал "Красно село" да се построят 14 жилищни сгради с 550 апартамента, офиси и търговски площи с 58 хил. кв.м обща разгъната застроена площ. Строителството беше започнато през 2019 г. и трябваше да завърши през 2022 г. Цената на апартамент се движеще между 900 и 1100 евро кв.м. 

Поне 200 семейства са сключили за тях сделки на зелено.

На 14 юли тази година ДНСК започна процедури по спирането на строежа и забрана за ползване на части от него. Действията са на база на констативен акт, който според строителния контрол дава основание да се започне административно производство за недопускане и отстраняване на незаконно строителство при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект. 

Нарушението според ДНСК се изразява в това, че сградите са много по-нагъсто, отколкото трябва. Разстоянието между сградите е три метра. Според наредбата, при положение че не са изпълнени като едноетажни застройки, между шест от тях то трябва да е 14 м, а между други две – 28 м.

Чуйте потърпевши от спирането на строежа – повече от 200 души. Това са млади семейства, платили около 80% от стойността на жилищата, някои са теглили кредити и изплащат нещо, което не се знае дали в близко време ще стане факт, други живеят на квартира. 


Позиция на адв. Борислава Филипова – адвокат на възложителя и собственик на имота по делото срещу заповед на ДНСК за частично спиране на строителството.


На изпратено запитване от ДНСК отговарят, че не могат да коментират, докато по случая тече прокурорска проверка.

"Не може при четири проверки да не са установени нарушения, а на петата да има", каза адв. Новиков, който е адвокат на инвеститорите.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54