Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предприемачески дух срещу кризата

Илюстративно изображение
Снимка: Pexels

Чували сте приказката, че е по-добре вместо да нахраним беден човек с риба един ден, да го научим да лови риба, тъй че да няма ден, в който да гладува. 

Не всеки се ражда с предпримачески умения, но има начин да ги получи, стига да намери кой да му подаде ръка в точния момент. С тази задача се занимава „Академия за стартиращи предприемачи“ (BASE). Обучителна програма, в която в продължение на тринадесет седмици опитни предприемачи и мениджъри на фирми отделят от времето си, за да споделят своя опит и знания. Собствениците на малък бизнес или начинаещите предприемачи получават шанс да развият своите идеи и да ги превърнат в успешни бизнес начинания.

Развитието на местната икономика и разпространение на умения и знания са сред приоритетите на община Троян, където от ноември започва издание на Академията. 

Партньори са Съветът на жените в бизнеса в България и фондация "Америка за България".  

За най-добрите идеи ще бъде предоставена възможност да кандидатстват за награден фонд, осигурен от Фондация „Америка за България“ и Съвета на жените в бизнеса в България. За започващата програма разказва Донка Михайлова, кмет на гр. Троян.


"Целта на програмата не е да обучи максимален брой хора, а максимален брой хора да започнат собствен бизнес", казва Надя Захариева от фондация "Америка за България", партньор на Академията за стартиращи предприемачи от началото ѝ през 2018. Подобни курсове са организирани успешно във Враца, в Сливен, в Козлодуй, както и в София.

Защо е толкова важно хората да имат бизнес умения и да знаят как да започнат и поддържат собствен бизнес? Защо малкият и средният бизнес са гръбнакът на местните икономики и по какъв начин предприемаческите умения помагат на хората да променят условия на живот за себе си и обркъжаващата ги среда – чуйте разговора:


Covid кризата засегна всички и не подмина малките населени места, в частност Троян, където занаятчиите не получиха подкрепа от правителството. Същевременно туристите намаляха и хората отчитат спад на дейността си. Какво се надяват да научат хората, които са кандидатствали за Академията за стартиращи предприемачи, чуйте Надежда Христова:
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05