Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на https://alma.se/en/nomination/candidates/.

Писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева са в списъка с общо 263-ма кандидати от 69 страни. Новият лауреат на наградата ще бъде обявен на 13 април 2021 г. Той ще бъде избран от жури от 12 души, назначени от шведския Национален съвет по култура. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е представено от правнука ѝ Юхан Палмберг.

Тази година сред кандидатите има най-много представители от Великобритания – 20 души. След тях са шведите с 14 номинирани.

"Днес повече от всякога децата и подрастващите имат нужда от достъп до литература, която им позволява да опознаят света", каза председателката на журито Бьол Уестин.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е най-значимата награда в света за достижения в областта на литературата за деца и юноши. Тя е учредена от шведското правителство през 2002 г. Паричната ѝ премия е пет милиона шведски крони (500 000 долара). Именитата писателка Линдгрен почина през 2002 г. на 1994 г. Тя създаде герои като Пипи Дългото чорапче, с които израстват поколения деца по света.

Юлия Спиридонова беше номинирана за наградата и за 2020 г. заедно с писателката Мая Дългъчева. Лауреат на наградата в памет на Астрид Линдгрен за 2020 г. през март стана южнокорейската илюстраторка и автор Баек Хи-на.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" сме подчертано любознателни и се интересуваме от всичко в света, но на слушателите си предлагаме само най-важното. Тази неделя след новините в 18 подборката изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" - германски полицаи ще помагат на летище..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10