Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Методът на госпожа Лидия в новите условия на изолация

Моноспектакъл на актрисата Лидия Стефанова (в разговор със себе си) през 2020

2
Снимка: Ани Колиер

„Страхувам се, че понякога изкуството е много, много бледо в сравнение с истинския живот. Наистина много бледо“, Стъдс Търкъл.

„Методът на Г-жа Лидия“ е вторият съвместен проект на хореографа Галина Борисова с актрисата Лидия Стефанова. Камерното представление се занимава с дребните на пръв поглед неща като това да си измием зъбите, да подредим нещата, да си припомним нещо. Избран е текст на американския журналист Стъдс Търкъл, който изобилства от имената на личности, оставили следа в колективното съзнание. Имена, образи и наблюдение разкриват частично едно човешко поведение, което философски и без колебание трябва да приемем.

Какво се случва, когато живеем в изолации, понеже светът вече няма какво повече да ни каже? Когато птиците не са част от съдбата ни, а са само текст в монолог на една актриса. Какво се е случило или не се е случило в живота ни, или какво е да си Лидия? И всичкото това подреждане и пренареждане за какво е, когато ни се мълчи или говори, но нямаме добър сценарий? Едно приключение в крайно подходящ момент, в който е задължително да присъстваме.


„Методът на г-жа Лидия“ е част от програмата натазгодишното издание на фестивала „Етюди и приятели“, организиран от столичната галерия „Етюд“.

„В „Методът на госпожа Лидия“ режисьорката и актрисата се впускат смело и всеотдайно в една опасна зона на прекалено личното и превръщат личното в екзистенциално важно за всеки. Почувствах потъването в едно абсурдно небитие в битието и продължавам да мисля нататък, а това е ценната провокация на срещата с всяко творческо явление – предаването на импулса нататък, от създателя към зрителя/читателя/слушателя. Има ли друг начин да преминем през премеждието на празното време, на забавено тик-тиктакащия часовник?“, пише в рецензията си за представлението драматургът Анна Топалджикова за „Портал култура“.

Представлението ще се играе на 23 октомври и 24 октомври от 19 ч. в новото пространство за изкуство „ART&TART“ в София.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01

Художникът, който умееше да съзерцава

Галерия „Арте“ представя един художник, който заема особено знаменателно място в съвременната художествена култура. Това е художникът Йордан Кацамунски. В момента е подредена цяла галерия от негови творби маслена живопис, която ни среща с едно по-различно и съзерцателно изкуство. Експозицията можа да бъде разгледана до 8 декември 2020 г...

публикувано на 26.11.20 в 11:32

75 години "Пипи Дългото чорапче" – изложба, конкурси и международен форум

Изложба, конкурси и международен форум ще има по случай 75-годишнината на "Пипи Дългото чорапче", съобщават организаторите от Столичната библиотека, цитирани от БТА. Експозицията, подредена в мраморното фоайе на културния институт, представя любими цитати от книгата. На 26 ноември ще има Пипи тържество и конкурс за най-ефектен грим и прическа, музикални..

публикувано на 25.11.20 в 18:00

„Панаир на суетата” с премиера в Благоевград

Спектакъл по класическия роман на Уилям Такъри е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Никола Вапцаров” в Благоевград. А даптацията по романа е на Кейт Хамил, а режисьор на постановката е Маргарита Мачева. „Панаир на суетата” е един от най-любимите ми романи, много отдавна си мечтая да го направя на спектакъл. Това е гениален..

публикувано на 25.11.20 в 16:59