Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба. 

Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, което довежда до написването на най-известния му пътепис „Неосветените дворове“. Представен е и най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“, който събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят, и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника. 

На 24 октомври, рождения ден на Йордан Радичков, за първи път се връчват наградите от новата Национална литературна награда „Йордан Радичков“. Тя се присъжда за най-добри сборници с разкази, появили се през последните две години. Лауреатът, освен парична премия, ще получи и отличителния знак на конкурса – бронзова статуетка, изработена безвъзмездно от скулптора Емил Попов, който претворява една от най-известните рисунки на Радичков от сборника „Хора и свраки“. 

Над 50 заглавия от български автори участват в новия национален литературен конкурс. Журито селектира 10 сборника за голямата награда. Имената на победителите ще станат ясни на 24 октомври по време на официална церемония по награждаването в Берковица. Наградите ще връчи Георги Господинов – председател на тазгодишното жури. В програмата са предвидени още литературен базар с номинираните книги и среща разговор с проф. Младенова и проф. Добчев, които ще разкажат за работата си с писателя.

Номинирани автори и сборници за НЛН „Йордан Радичков“ 2020 г.

Антония Апостолова, „Потъване в мъртво море“, изд. „Жанет 45“; Велина Минкова, Бразилски храст“, изд. „Колибри“; Деян Енев, „Лала Боса“, изд. „Рива“; Зорница Гъркова, „Те никога не казват“, изд. „Фама“; Иван Сухиванов, „Хендрикс и още свобода‘, изд. „Либра Скорп“; Йорданка Белева, „Кедер“, изд. „Жанет 45“; Константин Петров, „Ловци на пеперуди“, изд. „Жанет 45“; Палми Ранчев, „Тази вечер нищо не е случайно“, изд. „Жанет 45“; Пламен Антов, „Голямо червено слънце, самотни електрически светлини“, изд. „Ерго“; Соня Тодорова, Незнайните образи хорски“, изд. „Колибри“

Йордан Радичков – внук на писателя, и Горан Атанасов – писател, общински съветник и организатор на честванията в Берковица, разказват подробности в "Артефир". Чуйте разговора в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Ковач

„Острието на иглата“ - едно пленително видение

В новото пространство за изкуство музей-галерия „Анел“ се представя изложбата на една от най-изявените български графици на своето поколение Емануела Ковач. Названието на експозицията не е избрано случайно „Острието на иглата“, защото включва както голямоформатни, така и изящни малки творби в техниката суха игла, нейната съвременна интерпретация на..

публикувано на 29.11.20 в 08:55
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10