Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е изграждането на енергийно независими общини у нас

Инж. Константин Велев: Въпрос на спасение на нацията да се правят инвестиции именно в общините

| обновено на 05.11.20 в 12:52

Възможно ли е изграждането на енергийно независими общини? "Интегрираният подход е единственият възможен подход. Ако България не се ориентира към този начин на организация в енергетиката и инфраструктурата, съдбата ѝ не е добра". Това казва в "Нашият ден" експертът по енергетика инж. Константин Велев.

Енергийното състояние на общините

"Няма направления за използване на зелената енергия, за развитие на инфраструктурата и комуникациите, за развитието на електротранспорт, утилизация на отпадъците... Мисля, че е въпрос на спасение на нацията да се правят инвестиции именно в общините. Иначе този моздел, който правим – гръцкият – не е ефективен нито енергийно, нито социално, нито е национално отговорен. Ако някой смята, че зелената сделка няма да се осъществи, греши. 

Етапи

"Аз съм разработил, с малък колектив, етапи и програма. Моделът е заимстван от проспериращите общини в западната част на Европа. И най-вече моделът "Гюсинг"*. По този модел например Арнолд Шварценегер си направи шестте енергонезависими града в Калифорния. Моделът е устойчив и перспективен. Но е много лошо да се бориш със силни лобита, които нямат желание за децентрализация на енергетиката."

Моделът "Гюсинг"

"Идва един кмет след дълго отсъствие и вижда, че в родното му градче Гюсинг населението е намаляло и силно застаряващо, никой не иска да инвестира. Той прави един анализ на паричните поточи и вижда, че най-много разходи се дават за ютилити дейностите (комунални услуги – отопление, осветление, горива). Постепенно с местния бизнес кметът създава структура, която да организира подмяна на горивата с местни ресурси – вместо нафта на биогорива. Започва да слага по всички общински сгради фотоволтаици. Прави възможно метанът от отпадните станции да влиза в енергийния микс на самата общината. Създава един ютилити клъстър като модел. Това нещо се развива в направление на цялата инфраструктура."

Артернативи у нас

"Предлагам да се направи едно координиращо звено от самите общини, а държавата да направи наредба ца създаване на такива работни тела, за да им бъде лесно на самите общини да направят организацията на основите на енергийно общинско самоуправление."

Чуйте повече – в звуковия файл.

*Моделът на Гюсинг. Продукцията на ток в цяла Европа е главно от природни изкопаеми. От години малкият австрийски град Гюсинг, до границата с Унгария, е един от най-бедите в страната. Но от края на 90-те се превръща в социално-икономически модел. Каква е тайната? Инвестира във възобновяеми източници. Тук няма вятърни турбини, но има няколко завода за биомаса, като този, който трансформира дървесината в газ. Не изгарят дървесината, газифицират я с тяхна технология. Газифицираната дървесина дава газ, отвежда се до газов двигател за производство на ток и отопление. И това отопление се разпределя към жителите чрез няколко мрежи с тръби, които пресичат града. Предимствата са по-малки разходи за енергия, по-малко поддръжка и край на грижите за запаси от нафта. Проектът за самоосигуряване в Гюсинг частично е субсидиран от Европейския съюз. Извършен и координиран е от нестопанска организация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54