Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Радулов: Тероризмът нито за момент не е спирал

Независимо от увеличения ресурс през последните години специалните служби не се справят много добре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентати в Европа... Без да представя доказателства джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката във Виена, при която бяха убити четирима души. Великобритания повиши нивото за заплаха от терористични нападения от „значително“ на „сериозно“ след инцидента във Виена в понеделник, при който загинаха четирима души. Убийството на учителя във Франция е фитилът и на атентата във Виена. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо предложи да се изготви европейски "Патриотичен закон" по подобие на американския закон за борба с тероризма.

Експертът по сигурността проф. Николай Радулов коментира темата в "Нашият ден":

"Определено има връзка между атентатите, само трябва да отбележим, че, увлечени в пандемията, ние като че ли не следяхме внимателно какво се случва по света от гледна точка на терористичната заплаха. При една внимателна равносметка ще видим, че терористичната вълна нито за момент не се е спряла. В Европа тя донякъде беше спряна от усилени полицейски и акции на специалните служби. Но в Близкия изток, в Азия, в Русия непрекъснато имаше терористични актове. 

За да се стигне до съзнанието на хората колко опасен е коронавирусът, аз самият видях няколко сравнения на това как се развива коронавирусът и как се развива тероризмът. Идеята беше да се покаже, че коронавирусът взема повече жертви. Това, разбира се, е бизсмислено сравнение."

Тероризмът нито за момент не е спирал

"Всички държави в ЕС са в едно особено положение, което до голяма степен ограничава правата на гражданите – тяхната възможност за придвижване и в тази светлина и в този страх се намеси и терористичните атаки. Терористичният акт във Виена, очевидно добре организиран, беше направен в последната вечер пред влизането в извънредно положение. Т.е. извършителите са разчитали, че много хора ще бъдат по улиците на града преди затварянето.

Несъмнено е, че извършителите на терористични актове (или поне тези, които ги ръководят) притежават аналитични възможности и си дават сметка, че при едно извънредно положение, свързано с пандемията, ще малко хора по улиците и засилено полицейско присъствие, и беха били много сериозно затруднени.

При последващ анализ става ясно, че самоличността на извършителите преди това е била ясна. Те са били свързани по някакъв начин с терористични движения и с терористична заплаха и би трябвало да са под наблюдение. Колко всъщност в една държава са лицата, които представляват терористична опасност? Става дума за доста голямо число и специалните служби и полицията обикновено извършват наблюдение над такива хора. Най-вероятно това се отчита от организаторите на терористични актове и те изполват по-периферийни групи или лица, които са в периферията на наблюденията на властите, за които се знае, че не са толкова отчетливо свързани с тероризма или с Ислямска държава, и те биват подбуждани към терористични актове.

Това за пореден път е едно надиграване между терористите и специалните служби. Независимо от увеличения ресурс през последните години специалните служби не успяват да се справят много добре.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08