Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Петкова – една звезда от Ню Йорк до село Пчеларово

Снимка: Константина Петкова/ФБ страница

Константина Петкова е от хората, които наричаме истински съвременни будители. Завършила е оперно пеене и оперно-драматична режисура в академия "Санта Чечилия", а в момента нейното име се свързва и с направения от нея артцентър в село Пчеларово, близо до град Добрич. 

Там вече доста години се събира цветът на българската интелигенция. Историята на нейния живот е като сценарий на филм, който преминава между България, Италия и САЩ. Голямата си музикална кариера започва като солист в състава "Виртуозите на Рим", с който концертира из цяла Европа. По-късно, докато е в Париж, тя получава покана да замине за САЩ. 

Макар да се колебае дълго, в крайна сметка се възползва от предложението и се озовава американския град Блумингтън, където известно време преподава в местния университет. Скоро след това се мести в Ню Йорк, където започва да си сътрудничи с културния елит в града. Прави своя театрална трупа и започва да се развива като театрален режисьор.  Дебютното ѝ представление в Ню Йорк "Самодиви, самовили" е на български език, а в процеса на работа по текста тя си сътрудничи с големия наш писател Емилиян Станев. 

След премиерата се запознава и с Христо Явашев - Кристо, с когото по-късно решават да направят още едно българско представление – "Нестинарки". В разговора на водещата Ирина Вълчанова с Константина Петкова става ясно защо в крайна сметка това представление не се осъществява. Можете да научите още и за кариерата ѝ на актриса и работата и познанствата ѝ с личности като Федерико Фелини, Микеланджело Атониони и Милош Форман. 

А в края на разговора – изключително интересна история за създаването на артцентъра в родното ѝ село Пчеларово, където Константина Петкова продължава завета на своя дядо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05