Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рудолфо – първата роля на Лучано Павароти

Снимка: Архив

1961 година ознаменува първата победа на Лучано: на конкурса за вокалисти в Реджо Емилия. Тогава е и дебютът, очакван с толкова трепет и надежди. Рудолфо от „Бохеми“ ще се окаже ключова роля в звездния път на тенора! Едва дочакали с любимата му Адуа Верони първия хонорар, за да се оженят и да си купят кола. След време се появили и трите им дъщери…

„Много се вълнувах на дебютния спектакъл на „Бохеми“, спомня си Павароти. „Все още учех, измъчваха ме страхове и несигурност, но музиката на Пучини сякаш е в кръвта ми…
През следващата 1962 пях херцога в Палермо, а на диригентския пулт бе Тулио Серафин. Тогава за пръв път ме окуражи музикант от такъв ранг!
Кариерата ми започна многообещаващо, но можеше да приключи и твърде скоро. Провървя ми, тъй като ме забеляза Алесандро Зилиани – известен импресарио от Милано…“.

Лучано Павароти и Илеана Котрубаш в „Бохеми“, Миланската скала, 22 март 1979 г.
Множат се феновете на Павароти. Все по-ласкави са отзивите на критиците. Кариерата му набира скорост. Канят го в престижните театри. В Щаатсопер - Виена и в Ковънт гардън пее Рудолфо. 1963 година, Лондонският кралски оперен театър. Ди Стефано е болен и идва мигът на Павароти! Първата им среща с Джоун Съдърланд и Ричард Бонинг – начало на дълголетно приятелство, на творчески завоевания.

При дебюта на Павароти в МЕТ през 1968 в „Бохеми“ си партнират с Мирела Френи, а публиката буквално изпада в екстаз.

Програма „Христо Ботев“ на 7 ноември от 20 часа ще ви предложи запис от спектакъл на шедьовъра на Пучини, състоял се десетина години по-късно в Миланската скала. Карлос Клайбер е на диригентския пулт, когото Лучано нарича „музикален гений отвъд думите“ и добавя: „Публиката бе лишена след неговата смърт от привилегията да се наслаждава на уникалните му интерпретации.
Наелектризиращи, изпълнени с необикновена топлота и колорит…“

Ще ги усетите без съмнение, дами и г-да. В ролите: Лучано Павароти, Илеана Котрубаш, Лоренцо Сакомани, Джорджо Джорджети, Евгений Нестеренко, Клаудио Джомби, Лучия Поп. С участието на хора и оркестъра на Миланската скала начело с Карлос Клайбер – 22 март 1979 година. Постановка на Франко Дзефирели на „Бохеми“ от Джакомо Пучини.

Съдържание на операта на „Бохеми“ от Джакомо Пучини

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за танго на сцената на Софийската опера и балет

100 години от рождението на Астор Пиацола отбелязва Софийската опера със спектакъл „Танго“ по музика на един от най-големите аржентински композитори. След като премиерата, насрочена на 26 март, беше отложена поради епидемичната обстановка в страната, на 14 май Софийската опера ще представи балета „Танго“ . Спектакълът е под патронажа на Негово..

публикувано на 13.05.21 в 15:49

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18