Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Илчев: Трябваше да преценим плюсовете и минусите на македонското членство в ЕС

В тази група трябваше да има специалисти по икономика, военни специалисти, специалисти по стратегия, специалисти по култура

Проф. Иван Илчев
Снимка: БГНЕС

Очаква се България да обяви вето на рамката за Скопие. Страната ни настоява, преди да даде зелена светлина за членство на Северна Македония в ЕС между нас и западната ни съседка да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика. Макар вчера дипломатически източници да твърдяха, че все още има възможност преговорните рамки за Северна Македония и Албания да бъдат одобрени до края на годината, днес не се очаква пробив по българската позиция.

Историкът и член на Междуведомствената комисия между София и Скопие проф. Иван Илчев коментира в "Нашият ден":

"Има едно специфично отношение към нас, което, за съжаление според мен, се дължи на един комплекс, възпитаван от 100 години антибългарска пропаганда." 

Според проф. Илчев трябва и двете страни да проявяват разум. "Не може да заявяват на Екатерина Захариева, че ще ѝ бъде забранено да стъпва на македонска земя... Доколкото си спомням, Македония никога не е правила подобни декларации по време на дългогодишните си преговори с Гърция, която също ги спираше."

Сегашната ситуация

"Подходихме лаически – трябваше да има, според мен, голяма група, която да прецени много внимателно какви са ползите и какви са евентуалните минуси от присъединяването на Македония към ЕС. В тази група трябваше да има специалисти по икономика, военни специалисти, специалисти по стратегия, специалисти по култура, а не рецепти да дават културолози и политолози, които нито са влизали някога в архив, нито имат представа от положението.

Плюсове и минуси на македонското членство в ЕС

"Има някои минуси, но има и много плюсове. Ние имаме нужда от приятел на запад от нас, но въпросът е доколко ще бъде приятел, тъй като само преди 2 дни ръководителят на втората по големина партия в Македония – ВМРО-ДПМНЕ – заяви, че Македония никога няма да се откаже от своята история и никога няма да се откаже да подкрепя македонско малцинство в България. И тези думи не отговарят на насоките на европейското сътрудничество."

Проф. Илчев акцентира, че от героите, за които се водят споровете, нито Самуил, нито Гоце Делчев влизат в пантеона на историческите личности в Европа. "Те са герои на един ъгъл в Европа, на два изключително малки народа, и колкото и да ни е неприятно да го казваме, те, както и нашата история, не принадлежат към културното наследство на Европа..."

Историкът обобщи, че трябва да се държим цивилизовано – като две държави, които винаги ще бъдат съседи, които винаги ще имат икономически, политически и културни взаимоотношения – а не като малки деца.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Димитър Вацов: Част от функцията на обществените медии е да структурира гражданското общество.

„Слушайки внимателно „Събота 150“ се убедих в изключителния професионализъм на вашите колеги. Това е предаването, което дава най-добра картина за това, което се случва по света.“ Работата на обществените медии, дневния им ред, говорителите в тях и подходите им при отразяването на различни теми са чат от въпросите, които..

публикувано на 28.02.21 в 17:05

Орцево, Велийца и широките небесни двери

Има няма двеста души, мъничко ни е селцето, в планината то се гуши и лежи ми на сърцето.                        Исмаил Али Село Орцево се намира в северозападния край на Родопите и е най-високото село в България. От него се открива изумителна и спираща дъха гледка към трите планини, събиращи се тук – Рила, Пирин и Родопи. Високопланинските..

публикувано на 28.02.21 в 10:05

Християнската свобода

Притчата за блудния син ни дава красноречив пример за злоупотреба със свободата и любовта. Взет от всекидневието, сюжетът ѝ се повтаря доста често в живота. Почти всеки един от нас постъпва в една или друга ситуация като блудния син. Спасителят ни посочва правилния изход, като чрез бащината обич, ни разкрива Божието милосърдие. Неразумният черпи..

публикувано на 28.02.21 в 09:15

Не всеки ден се срещат хора на 100 години

Екипът на предаването гостува на 100-годишния дядо Найден, роден на 26 януари 1921 година в с. Дръмша. Живее в София. Дни след стотния си рожден ден, под грижите на дъщеря и внучка, той разказва за своя живот, преминал в три строя – царство, социализъм и демокрация. Запазил добро здраве и ведро настроение дядо Найден ще ни върне в детството си, когато е..

публикувано на 27.02.21 в 08:30

За възможното приложение на ивермектина

Повече за възможното приложение на ивермектина в рубриката "Сигурни всеки ден" на предаването "Нашият ден" д-р Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология и консултант на Националната пациентска организация, разказва: "Неотдавна българската Изпълнителна агенция по лекарствата разреши свободната продажба на препарат, съдържащ активното..

публикувано на 26.02.21 в 17:54