Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Косвените жертви на пандемията

Не екраните сами по себе си вредят на очите, а дългото взиране

Снимка: Rawpixel

В условията на пандемия технологичните устройства и екраните станаха основно средство за комуникация, работа, учене, забавление. Не е чудно, че все повече хора се оплакват, че зрението им се е влошило по време на затварянето у дома. Повечето хора са убедени, че екраните влияят зле на очите.

Според специалистите обаче, не е точно така. "Знаем, че екраните са безопасни: не те причиняват медицински проблеми на очите", казва Даниел Хардиман-Маккартни, клиничен съветник към Колежа по Оптометрика във Великобритания.

"Като цяло от 21-годишна възраст е доста ясно как ще се развият очите ви през годините, независимо колко време прекарвате пред екран, четете ли на мъждиво осветление и колко близо седите пред телевизора, казва Хардиман-Маккартни.

Всъщност, заради възможността да настроите големината на шрифта, яркостта и конраста, е възможно да ви е по-лесно да четете от екран, отколкото от хартия."

Популярното опасение, е че устройствата излъчват "синя светлина", но на практика те излъчват много по-малки синя светлина от слънцето, и засега няма убедителни доказателства, че вредят.
Светлината от екраните не толкова уврежда зрението, колкото влияе зле на  циркадианния ритъм. Съдържанието, което приемаме чрез екрана, стимулира мозъка и може да попречи на съня като по този начин допринася за усещането, че ползването без мярка на технологиите е вредно за нас. Съветът да приключим с екрана поне час преди лягане е дотолкова меродавен и полезен, че отдавна сме спрели да го чуваме.

В дългосрочен план екраните наистина способстват за увреждане на зрението ни, но не по начините, които очакваме. За децата, чието зрение все още се развива, повечето време, прекарано навън във възрастта от 7 до 11 години, спомага да не развият късогледство. "

Причините са неясни, казва Хардиман-Маккартни. „Истината е, че не разбираме напълно основния механизъм на късогледството. Може да е резултат от интензивност на светлината, физически упражнения, фокусиране върху по-далечни разстояния - или може би комбинация. Но защитният ефект на децата, прекарващи 11 часа или повече на открито седмично, е добре установен - което поражда опасения относно увеличеното време, прекарано на закрито (и неизбежно на екрани) по време на пандемията.

Ако някои от тези промени се задържат - например дистанционно обучение и се съкрати задълго времето, прекарано навън - Хардиман-Маккартни казва, че съществува риск от „бум на късогледство“.

Разбира се, и възрастните не са пощадени. Ако по време на пандемията сте забелязали, че зрението ви се влошава, това може да се дължи на факта, че очите ви се уморени. Още повече ако работите вкъщи, където не разполагате с ергономичен стол, най-често използвате лаптоп или телефон, сложен на кухненската маса и пр.

Съветът е да държите екрана на разстояние между 40 и 76 см от очите си, екранът трябва да е на място, където няма отблясъци от прозореца, а ако успоредно гледате и документи, те трябва да са разположени до екрана, така че да няма нужда да рефокусирате.

С телефоните и таблетите съветът е да ги държите на скута си под ъгъл 90 градуса с раменете, все едно държите книга. Не е добре да се поддадете на изкушението да легнете на леглото или дивана и да държите устройството над главата си - защото това е ужасно за очите ви, защото очният мускул се напряга по-малко, когато гледаме леко надолу, отколкото нагоре.

Ако седим пред екран задълго, казва Хардиман-Маккартни, повечето от нас изобщо не отклоняват поглед. Взираме се на 40-45 см. в продължение на дълги периоди, а това е просто неестествено. Очите ни не са настроени да правят това.

Той се застъпва за спазването на правилото 20-20-20: гледане на нещо на 20 фута (шест метра) в продължение на 20 секунди, на всеки 20 минути - за да си починат очите.
Той предлага да настроите таймер, който да ви напомня да го правите три пъти на час.

Другият му съвет поразява със своята простота: увеличете текста! "Раздуйте кегела до 125%, 150% - това е много по-ефективно за очите ви. Регулирайте и яркостта - малки промени, които могат да донесат голямо облекчение.

И не забравяйте да мигате. Правим го по-малко, когато гледаме екран, който може да причини неудобна сухота. Ако усетите, че очите ви "парят", започнете да мигате принудително известно време, това смазва очите със свеж слой слъзен филм, казва Хардиман-Маккартни, и е наистина прост начин за подпомагане без химикали.“

Източник: Guardian

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В духа на Индонезия

Те са двама заклети пътешественици – Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов, които живеят в Лондон. Александър е с двойно гражданство – българско и английско, а по майчина линия е руснак. Занимава се с анализ на данни в една от най-големите фирми за масова комуникация в света. Но дестинацията ни не е английската столица, а екзотичната Индонезия...

публикувано на 03.12.20 в 16:25

Симеон Идакиев и посоките на света

„По-важно е – не да отидеш и да видиш нещо за себе си, а да го споделиш с другите“, казва журналистът, писателят и пътешественик Симеон Идакиев. Отново има повод екипът на предаването „А сега накъде?“ да ви срещне с него, защото той е подготвил 27 истории за разказване, събрани в най-новата му книга „От Олимп до Тибет. Вдъхновението „Атлас“. Тук са..

публикувано на 03.12.20 в 12:04
Ектор Берлиоз

Вокални цикли: „Летни нощи“ от Ектор Берлиоз

Берлиоз създава вокалното си творчество, вдъхновен от различни поети, по поръчка, по желание на приятели – изпълнители за техни концерти и пр. Цикълът „Летни нощи“ пише, вдъхновен от поезията на Теофил Готие, който е сред приятелския му кръг. Няма поръчка, няма идея за изпълнение или печатане, дори няма предвид конкретен изпълнител. Това е..

публикувано на 03.12.20 в 09:20

При кулинарните антрополози в Истанбул

Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента. Целувката между Европа и Азия ражда невероятно съчетание от вкусове, аромати, стилове, усещания, докосвания, чувства… Там уличната храна сякаш ме мами отвсякъде с уж познати, но готови да създадат нов вкусов спомен гозби, придружен с „възелче в паметта“. Миди пълнени с ориз и..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Български ученици в Париж издават вестник „Вазовчета“

„Една нова идея, едно ново начало. Горда съм с малките журналисти! Колко е хубаво, когато и родителите помагат в усвояването на българския език!“ – това са думи на доц. дпн Елена Сачкова, директор на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж . А идеята децата да имат свой вестник е на майка на ученик. Преподавателката Янета..

публикувано на 02.12.20 в 09:50