Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еко за деца и не съвсем

„Три приказки“ от Умберто Еко, илюстрирани от Еудженио Карми и преведени от Нева Мичева на български – това е гаранция, че книгата с твърди корици ще стигне до повече читатели. Какво ще намерят те в нея? Със сигурност не приказки за малки деца. Книгата трябва да се чете с възрастен, с по-голям близък, но тогава изниква въпросът защо е написана като за деца... 

Две от приказките – „Бомбата и генералът“ и „Тримата космонавти“ не могат да бъдат разбрани напълно без обяснение на контекста. Писани са през 1966 година, когато съществува противопоставяне между Запада и Източния блок. Темата за атомната заплаха, както и темата за космическата надпревара между големите държавни като Америка, Съветския съюз и Китай, днес подлежат на по-обстойно обяснение. Тук „на помощ“ идват илюстрациите, които допълват написаното от Еко. 

Третата приказка „Гномите от Гну“ е на съвсем актуална тема – екологията и опазване на природата. Написана е през 1992 година и нея днешните деца няма как да не я разберат веднага, защото живеят в тази реалност, чуват постоянно за проблема и пр. Хубавото е, че Умберто Еко успява да намери начин да се шегува дори на тези мрачни теми.

Чуйте Нева Мичева.

Снимки – изд. Лист
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нева Мичева за кинофестивала „Черни нощи“ в Талин

На Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин българският филм „Страх“ на Ивайло Христов спечели Голямата награда. Тази година фестивалът се проведе за 24-ти път, но не на живо, а в условия на пандемия онлайн.  След Голямата награда на „Златна роза“ във Варна това е второ признание за филма.  Председателят на журито Марк Адамс определи „Страх“..

публикувано на 04.12.20 в 15:52

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия. „Зад сценария стоят моите..

публикувано на 04.12.20 в 15:21
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който..

публикувано на 04.12.20 в 11:21

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09