Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътеводител в Нощта на учените

"Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, а Европейската нощ на учените има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна" – с тези думи на Любов Костова, директор на Британския съвет в България, може да се обобщи безкрайно разнообразната програма на Европейската Нощ на учените.

Поради разпространението на Covid-19 тази година събитието ще се състои онлайн, но за сметка на това в три поредни дни – 27-и, 28-и и 29-и ноември. Програмата предвижда повече от 30 часа презентации и демонстрации. 

В подготовката на проекта участват над 20 институции, което е и най-голямата коалиция за наука в България. Презентациите обхващат богат регистър от – ще отглеждаме ли скоро растения в Космоса до "приземяващи" въпроси от типа – колко наука има в поговорката „Ден година храни“?

Росица Панайотова представя в "Нашият ден" един интригуващ акцент от богатата програма на Природонаучния музей. Събитието носи загадъчното заглавие "Алемурджия в чиния". Оказва се, че алемурджия е науката за ядливите и използваеми от човека растения. Терминът произлиза и основно се прилага в Италия, където Втората световна война е оказала изключително силно влияние върху използването на дивите растения за храна.

"От тази призма можем да се върнем към родната поговорка "Да се хванем за зелено" и да се вгледаме във всички онези растения, които растат обилно у нас и се оказват далеч по-ценен източник на полезни вещества от тъй нар. "суперхрани"."

"Да се вглеждаме малко повече в света, който ни заобикаля", съветва ботаникът Марио Лангуров, който чрез разказ за ключовата роля, която имат насекомите за равновесието на света, показва как си взаимодействат микро- и макросветът и каква е ролята на човека, застанал между тези две вселени.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04