Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Райна Асенова: Eдна първа крачка е направена в правилната посока

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Заев представя желаното за действително, смята журналистката

Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС. "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и на Одринско", казва Заев и допълва, че трябва да се признаят слабостите на историята, за да се гради бъдещето. „Дълбоката държава“ е в опозиция, а политици от бивша Югославия делят София и Скопие", казва още Заев. "България не е фашистка държава, а наш приятел", заявява категорично той и обещава наказания за реч на омраза срещу България. – „И днес потвърждавам цялостната ни позиция за пълна съпротива срещу говора на омразата. Това трябва да спре“. Зоран Заев говори и за меморандума, който е изпратен до българското правителство: „Открито декларираме, че нямаме териториални претенции, нямаме и претенции и за малцинство. Не е наша работа да се месим, а също така и на България“.

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България? Това коментира Райна Асенова, журналист, завеждащ редакция „Балкани“ на БТА, в "Нашият ден":

"Нощта премина с голямо напрежение. ВМРО-ДПМНЕ организира голям опротестен митинг в защита на, по техните думи, "македонската идентичност и език", поискаха оставката на Зоран Заев. Нещо повече – за първи път от 7-8 години се обади бившият президент/премиер и лидер на социалдемократите Бранко Цървенковски, който поиска ръководството на Социалдемократическия съюз да се събере и да се разграничи от Зоран Заев. Общо взето, нещата вървяха към някакво разцепление в Социалдемократическия съюз, който е доста монолитна партия иначе. Но още снощи голяма част от ръководството на социалдемократите застана зад Зоран Заев, което наистина вече е една крачка напред в желанието Македония да тръгне наистина по европейския път и да признае някои исторически факти, може би, но това изисква доста дълъг период от време. Една първа крачка е направена в правилната посока."

Прогнози

"Зависи кой ще надделее. На този етап социалдемократите твърдо са решили да поведат страната си по пътя на Европа в приятелство с България, Гърция и всичките си съседи. Ние обаче трябва да имаме едно наум, защото сме свидетели на това как Зоран Заев казва някои неща, обещава – след време обаче се отмята. Например едно от нещата, които Заев каза в интервюто и ми направи впечатление, че вече били заличени надписите "Българска фашистка армия" на някои от паметните плочи в Македония. Което обаче не е вярно. И започна едно прехвърляне на отговорността... Общо взето, Заев представя желаното за действително. Вицепремиерът Красимир Каракачанов беше прав, когато каза, че трябва да се вярва не на думи, а на действия, и поиска одобрението на процеса на присъединяване на Македония към ЕС да бъде разписан в пътна карта – с конкретни точки – неща, които до момента бяха прехвърляни на Историческата комисия, която обаче няма конкретни правомощия да наложи това."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Росен Калпачки

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19.  Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден": " Гилен-Баре е тежко..

обновено на 20.01.21 в 16:21

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Байдън изглеждат като нещо, което не ни засяга пряко. Световният избирател обаче се променя под въздействието на тази динамика и вероятно променя мястото, на което се намира. Дали и как?   Социалният антрополог Харалан..

обновено на 20.01.21 в 13:17
Снимката е илюстративна

Сърдечно-съдови изменения след прекаран Covid-19

Какви са последиците от Covid-19 за системите в нашия организъм? Все повече данни се събират.  Оценка на сърдечно-съдовата система при пациенти след преболедуван Covid-19 прави в "Нашият ден" интервенционалният кардиолог д-р Зоран Станков, от екипа на проф. Иво Петров.  База за оценката "С увеличаване на броя на пациентите, прекарали Covid-19, след..

публикувано на 20.01.21 в 13:00

За особеностите на политическото лидерство в България

Тези дни беше публикувано интересно психологическо изследване за особеностите на политическото лидерство в България. Авторите му стигат до любопитни изводи за начина, по който политическите лидери мислят за своята роля, за групата, която лидират, за смисъла, който придават на работата си, за действащата, често несъзнавана групова динамика, която определя..

публикувано на 20.01.21 в 10:50
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Пламен Димитров: Ключът за изборите у нас е в нямото удобно мнозинство

Избори и избиратели в деня, определен за полагане на клетва на поредния президент на САЩ, или как „новото нормално“ в световната избирателна система води до различни поведенчески модели и променя смисъла.  За психологията на избирателите по света и у нас говори в  "Нашият ден"  д-р Пламен Димитров, психолог: "Днес светът гледа със заострено внимание..

публикувано на 20.01.21 в 09:30