Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският хайку съюз чества 20-годишнина

Снимка: nationallibrary.bg

През ноември 2020 г. Българският хайку съюз (БХС) чества своята 20-а годишнина. Клуб „Писмена“ при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ стана домакин на честването. Събитието беше отбелязано с четене и с представяне на юбилейно издание на сп. "Хайку свят".

Доц. д-р Петър Пламенов, съучредител и дългогодишин член на БХС, коментира събитието в "Артефир":

"Оказва се, че хайку, въпреки дългогодишните спорове, подобно на сонета, е световна форма. Дори днес се смята, че хайку е най-популярната форма на поезия в целия свят. През годините членовете на Българския хайку съюз са били около петдесетина души. Това изобщо не означава, че само толкова души пишат хайку поезия. Тази институция е създадена просто от любов и от желание за споделяне на едни идеи/мироглед/светоусещане, защото хайку е преди всичко е дно особено светоусещане. 

Въпреки превратностите и на нашата културна ситуация, и на българския доста труден темперамент хайку продължава да живее активно, да инспирира все повече духовна енергия, да се вглежда в уж дребното и незначителното, уж обикновеното и да открива най-ценното, най-важното, най-същественото, най-дълбокото и да показва как в най-малкото се отразява великото, голямото, непостижимото."

Доц. Пламенов смята, че българският дух се е оказал доста гъвкав за хайку поезията: "Ние си мислим, че сме доста корави и своенравни, а хайку поезията изисква две неща – нежност и състрадание. И когато се вглеждаме в наглед природната картина, всъщност ние преоткриваме нашата собствена душа, която се превръща в едно огромно ехо за всичко онова, което сякаш незабележимо преминава покрай нас."

"Краткостта не е порок, тя е закон, защото в хайку най-хубавото трябва да се премълчи, да дойде от съавтора читател. Целта на сполучливото хайку е не много да каже, а много да премълчи." – казва още Петър Пламенов.

Съюзът получи поздравителен адрес от проф. Гергана Петкова – ръководител на катедра „Японистика“ при СУ „Св. Климент Охридски”. Приветствие към членовете му отправи доц. д-р София Филипова, бивш председател на БХС, която разгледа историята на Съюза за изминалите 20 години. След това присъстващите бяха поздравени от дългогодишните членове на БХС Елисавета Шапкарева и доц. д-р Петър Пламенов. Кратко приветствие отправи и председателката на литературния салон „Евгения Марс“ – писателката и актриса Божидара Цекова. 

Програмата продължи с рецитал „Хайку за хайку” от стихове на членове на БХС в изпълнение на Красимира Казанджиева и Зорница Харизанова.

Беше представен брой 5-6/2020 на сп. „Хайку свят“ от Илиана Илиева, негов зам.-гл. редактор, която разгледа подробно съдържанието на новия брой. Гостите имаха възможност да си закупят от него, както и да се снабдят с липсващи им предишни броеве на списанието.

Накрая присъстващите се насладиха на рецитал от хайбуни на Елисавета Шапкарева, Стоянка Боянова, Венелина Петкова и Илияна Делева.

Събитието започна и завърши с музикалното изпълнение на Кристиан Симеонов (флейта) – дългогодишен приятел на Българския хайку съюз.

Снимки – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53