Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българският хайку съюз чества 20-годишнина

Снимка: nationallibrary.bg

През ноември 2020 г. Българският хайку съюз (БХС) чества своята 20-а годишнина. Клуб „Писмена“ при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ стана домакин на честването. Събитието беше отбелязано с четене и с представяне на юбилейно издание на сп. "Хайку свят".

Доц. д-р Петър Пламенов, съучредител и дългогодишин член на БХС, коментира събитието в "Артефир":

"Оказва се, че хайку, въпреки дългогодишните спорове, подобно на сонета, е световна форма. Дори днес се смята, че хайку е най-популярната форма на поезия в целия свят. През годините членовете на Българския хайку съюз са били около петдесетина души. Това изобщо не означава, че само толкова души пишат хайку поезия. Тази институция е създадена просто от любов и от желание за споделяне на едни идеи/мироглед/светоусещане, защото хайку е преди всичко е дно особено светоусещане. 

Въпреки превратностите и на нашата културна ситуация, и на българския доста труден темперамент хайку продължава да живее активно, да инспирира все повече духовна енергия, да се вглежда в уж дребното и незначителното, уж обикновеното и да открива най-ценното, най-важното, най-същественото, най-дълбокото и да показва как в най-малкото се отразява великото, голямото, непостижимото."

Доц. Пламенов смята, че българският дух се е оказал доста гъвкав за хайку поезията: "Ние си мислим, че сме доста корави и своенравни, а хайку поезията изисква две неща – нежност и състрадание. И когато се вглеждаме в наглед природната картина, всъщност ние преоткриваме нашата собствена душа, която се превръща в едно огромно ехо за всичко онова, което сякаш незабележимо преминава покрай нас."

"Краткостта не е порок, тя е закон, защото в хайку най-хубавото трябва да се премълчи, да дойде от съавтора читател. Целта на сполучливото хайку е не много да каже, а много да премълчи." – казва още Петър Пламенов.

Съюзът получи поздравителен адрес от проф. Гергана Петкова – ръководител на катедра „Японистика“ при СУ „Св. Климент Охридски”. Приветствие към членовете му отправи доц. д-р София Филипова, бивш председател на БХС, която разгледа историята на Съюза за изминалите 20 години. След това присъстващите бяха поздравени от дългогодишните членове на БХС Елисавета Шапкарева и доц. д-р Петър Пламенов. Кратко приветствие отправи и председателката на литературния салон „Евгения Марс“ – писателката и актриса Божидара Цекова. 

Програмата продължи с рецитал „Хайку за хайку” от стихове на членове на БХС в изпълнение на Красимира Казанджиева и Зорница Харизанова.

Беше представен брой 5-6/2020 на сп. „Хайку свят“ от Илиана Илиева, негов зам.-гл. редактор, която разгледа подробно съдържанието на новия брой. Гостите имаха възможност да си закупят от него, както и да се снабдят с липсващи им предишни броеве на списанието.

Накрая присъстващите се насладиха на рецитал от хайбуни на Елисавета Шапкарева, Стоянка Боянова, Венелина Петкова и Илияна Делева.

Събитието започна и завърши с музикалното изпълнение на Кристиан Симеонов (флейта) – дългогодишен приятел на Българския хайку съюз.

Снимки – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Бойков във Видин

Северномакедонски литературни пътешествия с Николай Бойков

Намираме Николай Бойков в един още по-далечен Север ( Северна Македония все пак се намира на Югозапад, ако посоките още са това, което бяха ), а именно – в родния му Видин. Там писателят, поетът, преводачът от унгарски, живее от няколко месеца, но не поради пандемии и други лесно предвидими причини, удобни за разполагане в плоскостта 2020, а просто..

публикувано на 26.01.21 в 19:09

„Флъш“ на Вирджиния Улф – за първи път на книжния пазар

Излезе „Флъш“ – неиздаван досега у нас роман на Вирджиния Улф. Книгата е биография на кокер шпаньола, домашен любимец на известната английска поетеса Елизабет Барет Браунинг, увековечаван неведнъж в дневниците и писмата ѝ. Точно тях Вирджиния Улф използва, за да създаде своя литературен експеримент – смесица между реални събития и фантазия.  Преводач на..

публикувано на 26.01.21 в 17:05

„Проклятието на бялото сирене“ или още за миленизма

Тази книга не е само пътешественическа, гастрономическа, философска, смешна или криминална. По жанр се определя като миленизъм. А миленизмът неслучайно се появява при кризи в икономиката и литературата. Тези страници ще ви подобрят настроението и ще ви държат сити в сиромашки години – смятат издателите. Авторката Милена Димитрова е писала досега..

публикувано на 26.01.21 в 16:40
Татяна Харизанова

Татяна Харизанова: Чувствам разума, търся тишината

В галерия „Средец“ на Министерство на културата се представя първата за тази година изложба на художничката Татяна Харизанова Експозицията има заглавие „Чиста линия“, като този път авторката е събрала най-новите си творби, предимно натюрморти, захранвани от ежедневието, но изведени до изключителна пластичност и синтезирани образи.  Завършила..

публикувано на 26.01.21 в 08:35
Марта Вачкова

Марта Вачкова: Най-нужната, най-важната, най-смислената медия е Радиото

"Вие – в Българското национално радио – имате мисия. Искам да ви пожелая здраве и да не губите смисъл . Много сте важни!" – Това пожела а ктрисата Марта Вачкова в "Нашият ден" по повод рождения ден на радиото. " Радвам се да съм с вас в този празничен ден . Вие ме усмихнахте и разплакахте с любимата ми песен в изпълнение на баща ми. Върнахте ме в едни..

публикувано на 25.01.21 в 16:00