Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е съдбата на Централната баня в София

Три проекта представиха концепциите си, представящи и бизнесплан, и модел за развитие на Централната баня, на три избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”. 

Кое свързва представените проекти и къде са разликите – разговор с арх. Даяна Николова от "Софияплан".

"И трите екипа предлагат Централна баня отново да заработи като термален и балнеолечебен център. И трите екипа изтъкват, че дебитът на минерална вода в Централна баня е достатъчен за предложените от тях съоръжения.

И трите екипа работят с пространството наоколо, отнасяйки се с много грижа към обектите наоколо и акцентирайки на връзката на минералните води с града. 

Концепциите съдържат предложения както за оптималното използване на вътрешните и външни пространства, така и идеи за оползотворяването на минералната вода, подход за съжителство с Музея на София и особено важно – бизнес план и модел за управление. Прави впечатление и че всеки от екипите е съставен от различни експерти и наред с архикетктите и икономистите, с хидролозите и ВиК експертите, намират място и антрополози, културолози, социолози и др. 

Басейн на самия покрив с гледка към Централна София е сред най-любопитните хрумвания на "Софийски терми". Той трябва да бъде с топла вода и да работи целогодишно. В предложението е включен и басейн във вътрешния двор на сградата.

"София – термален град" – това е фокусът на втория проект. Концепцията е дело на японски и български архитекти. Те са членове на японската Kengo Kuma & Associates Inc., както и на българската "Иванова Архитекст". Йоши Ямазаки е на мнение, че не е необходимо банята да се превръща в луксозен СПА център, а по-скоро да си върне облика отпреди 100 години и да служи като "жив музей" в сърцето на столицата. Kengo Kuma & Associates Inc. предлагат двата басейна в лявата и дясната част на сградата да бъдат възстановени. Така северното и източното крило ще заработят като термален център, а през средата ще минава пасаж, който ще свърже площада пред банята с градинката пред Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).

Синтез между "жив музей" и СПА предвижда третият екип – този на "Историческа баня".

Оттам настояват за възстановяване на всички вътрешни басейни, но и изграждането на нови във вътрешните дворове. Комплексът ще предлага плуване, водна гимнастика, лечебни терапии и СПА услуги, има и идея за информационни кампании за минералните извори и за ресторант на територията на банята.

Площадът пред банята ще бъде разнообразен с водни ефекти и чешми, а ул. "Искър" ще се превърне в споделено пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55