Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Роман, вдъхновен от самия Бертолучи

В книгата си “Мечтатели” Гилбърт Адеър разказва, че подтикът да смени заглавието на своя роман дошъл от именития режисьор. Така заглавието “Блажени невинните” се превръща в “Мечтатели”.

Романът, написан през 1998 година, става популярен пет години по-късно. Бертолучи вижда в тази история искрата, от която се раждат добрите филми.

"Не за пръв път киното поглежда любовно към една книга и заслужено ѝ отрежда по-добра съдба", отбелязват издателите на романа.

Гергана Рачева избра да представи “Мечтатели” от Гилбърт Адеър в рубриката „Литературен наблюдател“ на „Артефир“ . Чуйте разговора.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Галин Стоев

Галин Стоев: Театрите са местата, които трябва да ни зареждат с желание за бъдеще

Режисьорът Галин Стоев , директор на Théâtre de la Cité – Национален драматичен театър на Тулуза, е едни от лекторите в културния панел „Изолацията, катализатор на близост“ в рамките на „Нощта на идеите“ 2021 г. Виртуалното събитие на 28 януари се организира по целия свят от Френския институт в Париж. Тази година избраната тема е..

публикувано на 28.01.21 в 11:47

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни лекции по история на изкуството в различни столични галерии, както и детски ателиета по рисуване...

публикувано на 28.01.21 в 09:15

Завръщане към духовните измерения

Галерия „Ракурси“ представя най-новите произведения на трима художници от по-младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов, обединени от предизвикателствата на изолацията, пандемията, осъзнаването на новите ценности и крехкостта на света. Изложбата се нарича „Рестарт“ и е част от един голям проект на галерия „Ракурси“ – „Изкуството..

публикувано на 28.01.21 в 08:40

Иво Тодоров: Интернет се оказа голямото предизвикателство за радиото и за телевизията

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" се среща с лица и гласове от програмата.  Иво Тодоров , дългогодишен водещ на „Нашият ден“ и бивш програмен директор на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". Усмивката "Утрото на всеки от нас трябва да започва с усмивка – усмивката на любим..

публикувано на 27.01.21 в 17:50

„Go-Do-t“ и (не)чакането на Спасителя

Премиерният  „ Go - Do - t “ е авторски спектакъл на екип от млади независими артисти, вдъхновени от творчеството на Самюъл Бекет . Режисьорката Дарина Стоименова – Stodara , и актрисите Емона Илиева и Грета Гичева вплитат в своя спектакъл мотиви от пиесата „В очакване на Годо“, за да представят..

публикувано на 27.01.21 в 16:15