Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения + 1 времево измерение. Заедно тези измерения образуват четириизмерен континуум, известен като тъканта на пространството-времето. Обектите, които имат маса, създават кривина в тъканта на пространството-времето. Тази кривина на пространство-времето е отговорна за гравитацията.

Теория на относителността е обобщен термин, използван за два различни класа теории, дадени от Алберт Айнщайн, а именно специална относителност и обща теория на относителността.

Айнщайн публикува теорията за специалната относителност през 1905 г. – на 2 декември (преди общата теория на относителността). Специалната теория на относителността се прилага за обекти, които се движат със скорост, сравнима със скоростта на светлината. Трябва да се отбележи, че специалната теория на относителността не е свързана с гравитацията. За да включи гравитацията, Айнщайн разработи своята обща теория на относителността. Следователно общата теория на относителността може да се разглежда като продължение на специалната теория на относителността.

Обобщаващият термин теория на относителността се основава на израза „релативна теория“ (от немски – Relativtheorie) използван от Макс Планк през 1906 г., който подчертава ролята на принципа на относителността. Към 1920 г. научната общност вече е разбрала и възприела специалната теория, докато общата теория на относителността се утвърждава едва към 1960 г.

Теорията на относителността значително разширява разбирането на физиката като цяло и съществено задълбочава знанията в областта на физиката на елементарните частици, като дава мощен импулс и нови теоретични инструменти за развитие на физиката. С нейна помощ космологията и астрофизиката съумяват да предскажат такива необичайни явления като неутронните звезди, черните дупки и гравитационните вълни. Настоящият стандартен модел на физиката се основава на обединяване на специалната теория на относителността и на релативистката квантова теория. А квантовата теория и общата теория на относителността се вземат предвид и по-нататък в квантовата гравитация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Преображение Господне

За да ги крепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи и Спасител, като ги отдалечава от помисли, Христос се явява на трима от Своите ученици в небесна слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър, Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Синът Божи се преобразява пред тях, като лицето му светва като слънце, а дрехите му..

публикувано на 04.08.24 в 09:15

В индианските резервати има различни пластове – някои от тях бутафорни

Любомир Кюмюрджиев, журналист, преподавател и създател на Българското общество по индианистика "Орловият кръг", разказва в "Какво се случва пътува" за своите посещения в индианските резервати на Северна Америка и за трагичната история на тяхното създаване.  "Изтласкването на индианците в Северна Америка започва още през 16-17 век. Става дума за..

публикувано на 03.08.24 в 12:04

В Дуванлии – селото на тракийските могили

Дуванлии е село в Горнотракийската низина и в него живеят 565 души. То се намира в община Калояново и е на 24 километра от областния град Пловдив. Край селото е открит един от най-важните тракийски некрополи. Той се състои от над 50 могили – от V век пр. Хр. до Римската епоха. Изследван е през 1926-1929 година под ръководството на професор Богдан Филов...

публикувано на 03.08.24 в 08:45

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33