Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира:

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Радиосредата наистина е прекрасна

Снимка: Радио ВИДИН

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден".

Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, както и в диктофоните, компютрите и главите на всеки един от работещите в нея. Тя има различни цели – да осигурява практика за обучаващи се журналисти, да информира, да развлича, да се развива и структурира – насочено и устойчиво. На първо място – да бъде свободна трибуна за свободомислещи хора, необременена от икономически, политически и ведомствени интереси; незасегната от пошлостта на маркетинговите стратегии и разни задръстеняци; неопетнена от липса на расова, сексуална и класова толерантност.

"Ние сме „никому в угода, никому напук“ (по Й.Хербст); „лумпенпролетариат“ ( по К.Маркс); „добри хора“ (по Х.Томпсън); „няк’ви там студенти на четвъртия етаж в Журналистическия“ (по произволен академичен ръководител); „само мечтател(и)“ (по Д.Таралежков)."

В деня на десетата годишнина на студентското онлайн радио „Реакция“ – разказ на един от неговите автори Михаил Митев (който е и журналист от Радио София) за началото, за изминалите десет години на промяна на радиосредата и за оцеляването на една студентска медия.

"Радио „Реакция“ ме накара да заобичам радиото. Радиото е първата медия, която е била най-бързата – тя е изпреварила вестницитеАз харесвам радиото, не защото е бързо, а защото е по-достъпно и е до хоратаЗащото говори за различни теми – една палитра, една гама, в която ти можеш да чуеш от всеки един спектър нещо. Докато в другите медии не е така – там е целенасочено. В телевизията има по-голяма прибързаност, докато тук се изпипва всеки един материал. В телевизията по-трудно се приемат теми, имат си дадена политика... и не се дава толкова свобода откъм теми. А радиосредата наистина е прекрасна..."

Точната формула

"Никой няма точната формула. Мисля, че трябва да направим така, че на самите слушатели да им е интересно. Ролята на журналиста е първо да ограмотява човека, да въздейства и да кара слушателя/зрителя/читателя да се замисли. Трябва да има замисъл при всеки разговор.

Медийната среда

"Съдейки по моите колеги, те не всички искат да работят в медии – нямат свободата, която искат. В голяма част от медиите ги използват да носят кафета, за документация... това са големите медии... Малък процент от моите колеги ще се реализират като журналисти или ще бъдат в медийна среда. Така сме си го направили ние – нямаме приемственост. Слава богу, в радиото не е така."

За финансирането в професията, за съревнованието в медиите, за оригиналните идеи, за страха да питаш – чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54