Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В духа на Индонезия

Снимка: личен архив

Те са двама заклети пътешественици – Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов, които живеят в Лондон. Александър е с двойно гражданство – българско и английско, а по майчина линия е руснак. Занимава се с анализ на данни в една от най-големите фирми за масова комуникация в света. Но дестинацията ни не е английската столица, а екзотичната Индонезия.

Карадимитрова  и Ангелов са си поставили за цел да посетят всички държави в света. До момента са били в 36 от тях и са стъпили на четири континента, а пътят към осъществяването на своето начинание двамата описват в създадения от Александър през 2016 година блог "Мемоарите на една мечта". Цел на блога, по думите на Александър, е да даде алтернатива на организираните пътувания, които излишно оскъпяват приключенията, но и ги поставят в предварително начертани рамки.  В "Мемоарите на една мечта" всеки може да открие нагледни примери, под формата на текст и видео, за това как човек може сам да организира пътуване до далечна дестинация, да се запознае със забележителностите и с цените за престоя, но и с места, които туристическите агенции спестяват.

Преди да заживее в Лондон, Румяна съчетава пътуванията с професионалните си ангажименти, а след като се запознават с Александър, тя бързо се заразява от неговата страст и за 3 години двамата посещават 25 държави. Планирането играе важна роля в техните пътувания, но винаги се случват и непредвидени неща. Всяко от техните приключения тях има няколко компонента – опитване на местните екзотични храни, сред които скорпиони, хлебарки, морски свинчета, сушена акули, ла́ми и северни елени; на второ място са екстремните преживявания – изкачване на ледници и активни вулкани, полети със самолети и хеликоптери и подводно гмуркане; третият и не по-малко важен компонент е посещението на туристическите забележителности.

В Индонезия ги отвежда любовта към тази част на Азия, а след посещението на Тайланд и Филипините, това се оказва най-логичната дестинация. Пътуването им започва през великденските празници миналата година с едни от най-красивите острови в Индонезия – трите острова Гили, само един от които е обитаем. Как изглежда и на какво ухае Индонезия – научете от пътешествениците Румяна Карадимитрова  и Александър Ангелов. В разговора си с Ирина Вълчанова те разказват още за срещата си с местните хора, впечатленията си от яванската етническа група, с която се запознават по време на тридневно пътуване по река с лодка, както и за впечатленията си от остров Бали. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дървесно меню в пустинята Негев

На български изразът „Да хапнеш дървото“ има нелицеприятно значение. Кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало обаче са го направили буквално – в най-голямата изкуствено посадена гора не само в Близкия Изток, ами в цялото Средиземноморие. Там те са опитали „дървесно меню“ в разсадник, отвоюван от пустинята Негев в Израел. Искра Декало..

публикувано на 16.01.21 в 10:25

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00

За ромите новогодишно

Тази нощ нашите сънародници от ромски произход посрещнаха Банго Васил или Василица, както наричат още своята Нова година. Много легенди се разказват за куция старец, който с помощта на гъски спасил от бедствие ромите. Но каквито и легенди да се разказват, каквито и обреди да се изпълняват, модерното време си казва думата и традициите при ромите също..

публикувано на 14.01.21 в 08:40