Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 5 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Нео прогресив рок. Нови албуми
• „Airbag“ – „A Day at the Beach“ – 2020 г.
• „The Tangent“ с единадесети студиен албум „Auto Reconnaissance“ 2020 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цветан Банев, Недялка Мъничкова, Бисер Соколов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости в село Княжевско, което се намира в община Опан. В сградата на кметството – среща с ръководството на местното читалище, самодейците от певческата група и жители на селото. Разказват за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за поминъка, ежедневието на хората, малките им радости и проблемите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Предколедни вълнения с „Оно и Онче – приятелите са най-хубавият подарък“, новата книга от поредицата на немският писател Томас Шпрингер и илюстраторката Александра Лангенбек;
• Първи епизод на радиосъстезанието „Златната ябълка“ за месец декември;
• История на изкуството за деца: храмовете на остров Барбадос и вълшебните лисици китсуне в Япония.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
„Нежна кожа“ – заглавието на френския филм ще бъде отправна точка в разговора ни с дерматолога проф. Николай Цанков.
Акценти: грижи за кожата през зимата, кои са най-срещаните и най-упоритите болести в дерматологията, какво научихме от изследванията на Антарктида? И още: спомен за д-р Емил Илиев, как да опазим ръцете по време на пандемия?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Семейна рецепта: ще отскочим до село Абланица, за да разберете как се прави прословутото им пиперково сирене.
• Семейни маршрути: ще се потопим в холандската традиция за честването на Синтерклаас (Св. Николай), която се случва всяка година на 5 декември, но в последните години предизвиква расистки спорове у част от холандската общественост заради наличието на персонажа Черен Пит (помощника на Св. Николай).
• От другата страна: специалистът Калбие Ходжева – (майка, сертифициран коуч от Ериксън Колидж Канада и създател на сайта supermama.bg) ще разкаже – Как да управляваме времето и енергията си с деца и работа от дома?
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат двама братя-близнаци – Ясен и Емил Друмеви, с които ще разкажат за тяхната любов към гайдата и последният им проект Pipe Show, в който популярни композиции от всякакви жанрове добиват едно ново, модерно звучене, в което главен герой е нашенската гайда.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес отново ще си разказваме „малки истории за големи музиканти“. Ще се посмеем с няколко забавни случки от живота на Верди, Брамс и Ференц Лист и ще ви разкажем конфузната ситуация, в която попада една „почитателка“ на известна оперна певица от миналото.

от 12.20 до 13.30 часа
Мрежата
• Какво не им е наред на българските медии, че премиерът предпочете да говори пред чужд вестник и защо интервюто във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ („Frankfurter Allgemeine Zeitung“) предизвика такъв интерес сред българските медии и българите в социалните мрежи? Разговор със Симона Велева, юрист, доктор по Медийното право, автор на книгата „Свобода на словото“ и Страхил Делийски, преподавател по политическа антропология в СУ „Св. Климент Охридски“.
• С Весислава Антонова, журналист, разказва за инициативата на АЕЖ – България „Смисълът е в истинските истории“, в която тя и нейни колеги интервюират 34 български журналисти.
• Среща с Филли Ладжман, главният редактор на българската секция на „SBS“ на български“, която разказва за създаването на българската редакция към „SBS“, как журналистите в Австралия защитават свободата на изразяване и как държавата, с помощта на медиите се справи с коронавируса. Днес в Австралия няма новозаразени с Covid-19. (Интервюто е предварително записано)

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана“

от 14.30 до 15.00 часа
Музей в ефира
Спекулативни разкази и призраци
„Shooting Ghosts“ е селекция от десет видеа, представящи актуални практики на „движещия се образ” в българската арт сцена. Кураторите – Калин Серапионов и Красимир Терзиев – са избрали произведения, които акцентират върху спекулативния разказ. Видеата са пряко свързани с реалността, видяна през призмата и опита на всеки един от авторите. Но тази реалност е усложнена чрез невидими за камерата призраци и чудовища, чрез възможни прочити и представи за миналото, настоящето и бъдещето, които в крайна сметка също я формират.
В селекцията са включени произведения на Венета Андрова, Нено Белчев, Мич Брезунек, Марина Генова, Надежда Олег-Ляхова, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев и Димитър Шопов. Тя е достъпна на платформата Blinkvideo.de и е част от дългосрочния проект на Гьоте-институт „Moving Images Bulgaria-Germany“.
За проекта и селекцията е разговара с Красимир Терзиев.

от 15.10 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
От „Вълчия залив“ до „Танца на пингвините“ – какво е общото между музиката, фотографията и виното – истории и размисли от Теодосий Спасов дни преди откриването на първата му самостоятелна фотографска изложба, посветена на Антарктида.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуети под знака на зодия „Стрелец“.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Събеседник: Светозар Аврамов

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура по радиото…
Ще разгледаме творчеството на американския режисьор Дейвид Финчър, а поводът е последният му забележителен филм „Манк“.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 398 – „Краят на въжето“
гост: проф. Марин Дамянов, драматург, писател, преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Кота 506“ от Ясен Василев – 1 част

от 19.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Байройт отваря архивите си за Еврорадио
Операта „Залезът на боговете“ – част четвърта от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Запис от спектакъл, състоял се на 1 август 2015 г. в рамките на Байройтския фестивал. Солистите и Байройтския фестивален оркестър дирижира Кирил Петренко. В ролите: Щефан Винке, Алехандро Марко-Бурместер, Стефан Милинг, Алберт Домен, Катрин Фостър, Алисън Оукс, Клаудия Манке, Анна Лапковская, Кристиане Кол, Мирела Хаген, Юлия Рутилиано.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47