Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разпознаваемият и непознат Стефан Кънчев

Снимка: stefankanchev.com

Стефан Кънчев е един от най-разпознаваемите от широката ни публика художници, от друга – си остава неизвестен. Парадоксът се дължи на факта, че Кънчев е автор на някои от най-разпознаваемите запазени знаци и лога у нас: знака на "Петрол", на кукления театър, бившето лого на БНТ, на театър "Сълза и смях" – за да споменем само малка част от най-известните.

Стефан Кънчев е един от малцината българи, включени в световната енциклопедия "Кой кой е в изкуството", а излезлият в САЩ през 1984 г. световен справочник "Лого интернешънъл" му е отделил най-голямо място. Там, сред най-добрите световни майстори на търговската и рекламната марка, Кънчев е представен върху цели 36 страници с общо 311 създадени от него знаци. Неповторен и неповторим рекорд за друг българин. 

Неговите запазени знаци до такава степен са оформили визуалната среда у нас, че не се замисляме кой ги е създал. А Стефан Кънчев е автор на над 1000 запазени знака и символа, над 650 пощенски марки, плакати, пощенски картички и пликове, оформления на книги, опаковки и др.

nha.bg
Катедра „Плакат и визуална комуникация“ на Националната художествена академия катедра се зае със задачата да създаде и класифицира тематично работен каталог на колекция „Стефан Кънчев“.

Изданието е дело на голям екип преподаватели, докторанти и студенти от катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА. Каталогът отбелязва 105-ата годишнина от рождението на Стефан Кънчев.

За изкуството на художника – бай Теню, както е бил известен сред колеги и приятели, и за това издание, събиращо многостранното творчество на Кънчев, разказва главен асистент д-р Ненко Атанасов, ръководител на проекта.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С цветовете на Надежда Чипева

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход".  Снимки – Надежда Чипева

публикувано на 28.11.23 в 18:33

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Какво остава да видим на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40
Светлозар Желев и Анна Лазарова

За четенето с удоволствие

"От авторите и читателите за книгите и четенето" е издание, съставено от Светлозар Желев и Анна Лазарова, което събира 42 лични разказа от известни съвременни наши писатели, автори, журналисти, които си припомнят своите първи стъпки в полето на четенето. Те отговарят и на анкета, в която споделят важните за тях заглавия, онези, които помнят цял живот..

публикувано на 28.11.23 в 16:10

Малък куклен театър "Слон" разкрива тънкостите на водния куклен театър

Предстоят премиерите на най-новите уъркшопи за воден куклен театър. Заглавията са "Хидродинамични особености при създаването на обекти за водна среда" и "Техники на производство на кукли за воден куклен театър" на доцент доктор Мирослав Цветанов и екипа му от Малък куклен театър "Слон" ще бъдат представени на 29 ноември 2023 г. Събитията ще се..

публикувано на 28.11.23 в 15:25