Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диляна Маркова:

Българите мислят за правата на човека като за нещо екзотично и привнесено

Международен ден на правата на човека

Светът отбелязва на 10 декември Международния ден за правата на човека. Подписаната на тази дата през 1948 г. Всеобща декларация за правата на човека е един от най-важните документи на Организацията на обединените нации след края на Втората световна война. Основната част на Декларацията конституира правото на живот и отхвърлянето на робството; съдържа индивидуалните политически и граждански права; отнася се до свободата на религията, убежденията и изразяването; записани са социални, икономически и културни права.

Поемайки инициативата от Всеобщата декларация, Съветът на Европа създава Конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Тя гарантира правото на живот, свобода и сигурност, както и справедлив процес, гласуване и кандидатстване на избори, свободата на мисълта и религията, свободно изразяване. С Конвенцията се забраняват изтезанията и смъртното наказание, както и нечовешкото или унизително отнасяне към хората.

Диляна Маркова, изпълнителен директор на фондация „Български адвокати за правата на човека“, коментира в "Нашият ден":

Как българинът дефинира правата на човека

"Миналата година направихме една анкета, за да разберем какво един обикновен гражданин мисли по отношение на правата на човека. Положението беше много тревожно. Хората имат едни отвлечени понятия за права на човека, все едно това е нещо, което изобщо не е свързано с нашия живот и средата, в която живеем – като нещо екзотично и привнесено, нещо, което не ни засяга пряко и не е осезаема част от живота ни. До голяма степен това е въпрос и на образование. За българина, според мен, правата на човека остават едно понятие, което те схващат по-скоро като инструмент за оказване на политически натиск."

Пандемията и правата на човека

"Безспорно пандемията и настъпилите с нея ограничения повдигнаха въпроса за правата на човека и докъде може да стигне държавата в ограничаването на упражняването на някои права. По принцип държавата разполага с т.нар. "свобода на преценка", като изключим абсолютните права. Неминуемо тези ограничения засегнаха редица права. Тук възниква и въпросът с т.нар. "уязвими групи" – говорим за хора с увреждания, за деца със специални образователни потребности, за лишени от свобода... – и упражняването на техните права. Въпрос на преценка и на баланс между преследването на едни законосъобразни цели за защита на обществения интерес и общественото здраве срещу личната свобода и упражняването на личните права."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Света Мария Египетска

Не знаете какво искате

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и в житието на светицата са разкрити човешките слабости. Заедно с иконом Василий Шаган, потомък на..

публикувано на 02.04.23 в 09:05
Иво Инджов

Предизборната кампания като сгрешен модел на комуникация

Към 31 март – края на женския месец, както някои го наричат, в последния ден на предизборната кампания, в самия край на Великденските пости и в началото на пролетта, пейзажът у нас може би изглежда така: хора с развети руски знамена, които настояват да излезем от НАТО и ЕС, прокуратура, която твърди, че е жертва на опити за атентат, финансово..

публикувано на 31.03.23 в 19:24

Референдумите – въпроси и възможности

На въпроси на слушателите на "Законът и Темида", свързани с предложения национален референдум за смяна на държавното устройство, както и за т.нар. "референдум срещу еврото", отговаря д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" и дългогодишен консултант на "Законът и Темида" Пенко..

публикувано на 31.03.23 в 15:15

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии?  Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова , експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото..

публикувано на 31.03.23 в 12:50

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат?  "Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото..

публикувано на 31.03.23 в 11:45