Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диляна Маркова:

Българите мислят за правата на човека като за нещо екзотично и привнесено

Международен ден на правата на човека

Светът отбелязва на 10 декември Международния ден за правата на човека. Подписаната на тази дата през 1948 г. Всеобща декларация за правата на човека е един от най-важните документи на Организацията на обединените нации след края на Втората световна война. Основната част на Декларацията конституира правото на живот и отхвърлянето на робството; съдържа индивидуалните политически и граждански права; отнася се до свободата на религията, убежденията и изразяването; записани са социални, икономически и културни права.

Поемайки инициативата от Всеобщата декларация, Съветът на Европа създава Конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Тя гарантира правото на живот, свобода и сигурност, както и справедлив процес, гласуване и кандидатстване на избори, свободата на мисълта и религията, свободно изразяване. С Конвенцията се забраняват изтезанията и смъртното наказание, както и нечовешкото или унизително отнасяне към хората.

Диляна Маркова, изпълнителен директор на фондация „Български адвокати за правата на човека“, коментира в "Нашият ден":

Как българинът дефинира правата на човека

"Миналата година направихме една анкета, за да разберем какво един обикновен гражданин мисли по отношение на правата на човека. Положението беше много тревожно. Хората имат едни отвлечени понятия за права на човека, все едно това е нещо, което изобщо не е свързано с нашия живот и средата, в която живеем – като нещо екзотично и привнесено, нещо, което не ни засяга пряко и не е осезаема част от живота ни. До голяма степен това е въпрос и на образование. За българина, според мен, правата на човека остават едно понятие, което те схващат по-скоро като инструмент за оказване на политически натиск."

Пандемията и правата на човека

"Безспорно пандемията и настъпилите с нея ограничения повдигнаха въпроса за правата на човека и докъде може да стигне държавата в ограничаването на упражняването на някои права. По принцип държавата разполага с т.нар. "свобода на преценка", като изключим абсолютните права. Неминуемо тези ограничения засегнаха редица права. Тук възниква и въпросът с т.нар. "уязвими групи" – говорим за хора с увреждания, за деца със специални образователни потребности, за лишени от свобода... – и упражняването на техните права. Въпрос на преценка и на баланс между преследването на едни законосъобразни цели за защита на обществения интерес и общественото здраве срещу личната свобода и упражняването на личните права."

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо е важно сградите да имат технически паспорт

Какво представляват техническите паспорти на сградите, задължителни ли са, има ли краен срок за получаването им, кой ще ги изработи и кой ще заплати цената? Технически паспорт на сграда е документ, който включва техническите, конструктивни, енергийни характеристики на сградата, инструкции за експлоатация, ремонт и отразява всички извършени строителни и..

обновено на 18.01.21 в 11:53

"Черната книга" трябва да събуди гражданския контрол

За шеста поредна година Фондация за свобода "Фридрих Науман" издаде "Черната книга на правителственото разхищение в България". Петя Дюлгерова, програмен директор на фондация "Фридрих Науман", и Борис Митов, журналист от "Свободна Европа" и един от авторите в книгата, коментират в “Мрежата” по програма “Христо Ботев”..

обновено на 18.01.21 в 11:07

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45